Vad är Behçets sjukdom?

Fråga

Vad är Behçets sjukdom? Jag vet bara att det sorterar under reumatiska sjukdomar. Jag skulle vilja veta så mycket som möjligt.

Svar

Sjukdomen beskrevs 1937 av den turkiska läkaren Hulusi Behçet. Det vanligaste besväret är mycket smärtsamma sår i munnen. Samtidigt beror smärtsamma sår i munnen sällan på Behçets sjukdom.

Behçets sjukdom är ovanlig i Norden, men vanligare i östra Medelhavet och österut mot Japan. Sjukdomen brukar ofta komma i 25-30 årsåldern och är vanligare hos män.

Det finns inte några prover eller undersökningar som säkert säger att du har Behçets sjukdom eller inte. En läkare kommer fram till rätt diagnos utifrån en beskrivning av typiska besvär. Alla som har Behçets sjukdom har ofta återkommande smärtsamma sår i munnen och dessutom två av nedanstående besvär, som inte beror på någon annan sjukdom.

  • Återkommande sår i underlivet.
  • Inflammation i ögats druvhinna (uvea).
  • Hudförändringar som knölros, hårsäcksinflammationer, små bölder efter rispning i huden.

Även den som har ett av de tre besvären kan ha Behçets sjukdom. Det finns ett hudtest som kan användas i tveksamma fall.

Andra besvär som kan förekomma vid Behçets sjukdom är följande: 

  • Tarminflammation.
  • Blodproppar.
  • Påverkan på nervsystemet.
  • Ledvärk.

Sjukdomen beror på en inflammation i både stora och små blodkärl. Orsaken är okänd. Ärftliga faktorer spelar in. Vid Behçets sjukdom blir det en förändring i immunförsvaret. Men hur det går till och varför finns det inte mycket kunskap om.

Behandlingen vid Behçets sjukdom beror på vilka besvär du har och hur svåra de är. Kortison och ibland cellhämmande läkemedel kan bli aktuellt, om du behöver behandling.

Sammanfattningsvis är Behçets sjukdom en sjukdom som kan ge många olika symtom. Återkommande sår i munnen finns alltid med bland besvären.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan