Kan min bror få en ny medicinsk bedömning?

Fråga

Min bror har precis fått veta att han har testikelcancer och han är helt knäckt. Det verkar som att läkaren har bestämt vilken sorts behandling som han ska få. Men min bror är ändå osäker kring allt det här med diagnosen och behandlingen. Hans fru tar hand om deras barn men orkar inte stötta honom när han ska träffa någon från vården.

Jag har hört talas om att man kan få träffa en annan läkare för att verkligen ha koll på till exempel vilken behandling som kan funka bäst, stämmer det?

Svar

Ja, det stämmer att din bror har rätt till en ny medicinsk bedömning, så kallad second opinion.

Cancer är en allvarlig sjukdom och det kan bland annat finnas flera olika behandlingsmetoder. Det är inte konstigt att din bror känner så här. Och det är viktigt att han får så bra information som möjligt. Ibland kan det innebära att han behöver träffa mer än en läkare. Det behöver alltså inte betyda att han är missnöjd med den första läkare han träffat.

Föreslå för din bror att han pratar med sin läkare om det här. Om det blir aktuellt med ny medicinsk bedömning kan det vara antingen i hans hemlandsting eller i ett annat landsting.

Lisa Nordqvist, distriktssköterska

Till toppen av sidan