Jag vill veta mer om trattbröst

Fråga

Jag vill veta mer om trattbröst.

Svar

Trattbröst eller pectus excavatum innebär att bröstkorgen är insjunken. En mer exakt beskrivning av vad som är trattbröst finns tyvärr inte, det vill säga hur mycket bröstkorgen ska vara insjunken. Men det är vanligt och minst ett barn i varje skolklass har någon form av trattbröst.

Trattbröst hänger ibland ihop med skolios. Det vanligaste är att det märks framför allt genom att nedre delen av bröstbenet är insjunket.

Hjärtslagen kan ibland synas, men det är inte konstigt. Hjärtat sitter precis innanför bröstkorgen och hos smala personer kan hjärtslagen synas även om de inte har trattbröst.

Trattbröst brukar inte växa bort med tiden, men är du liten och smal syns det mer än när du blir äldre och får mer underhudsfett.

Trattbröst behöver inte opereras om du inte lider av det. Det är framför allt de som lider utseendemässigt som opereras för trattbröst. Det är bra att veta att det är en ganska stor operation.

I sällsynta fall kan stora inbuktningar i bröstbenet påverka hjärta och lungor och det kan i så fall vara en anledning till operation.

Till toppen av sidan