Jag har ont i ryggen. Hur kan jag få hjälp?

Fråga

Jag besväras sedan cirka sex veckor tillbaka av kraftig stelhet och värk i ländryggen, har inga symtom i benen.

Besökte distriktsläkare akut och fick Naproxen på recept, ingen större effekt. Har nu gjort både slätröntgen och magnetkameraundersökning som var okej, blodprover likaså. Jag har följt de råd jag har fått det vill säga fortsätta med tidigare aktiviteter, undvika långvarigt sittande och promenera. Är i övrigt helt frisk, tränar regelbundet.

Min fråga är vart ska jag vända mig för att få mer hjälp? OMT-fysioterapeut, naprapat, kiropraktor eller finns det någon läkarspecialitet med kunskap om ryggar? Jag är inte speciellt road av att experimentera med olika ryggterapeuter. 

Svar

Jag kan förstå att du vill ha hjälp med det här. Trots att du följt råd och blivit undersökt på alla sätt har du inte blivit bra.

Tyvärr kan jag som läkare konstatera att våra kunskaper om varför man får ont i ryggen och vad man ska göra mot olika typer av ryggvärk, är bristfälliga.

Oftast kan vi läkare inte säga varför det gör ont i ryggen. Detta trots att personen får göra alla möjliga undersökningar, till exempel röntgen och magnetkameraundersökning som du. Därför brukar vi inrikta oss på behandlingen. Den är att försöka fortsätta med sina vardagliga aktiviteter, att träna ryggen samt sjukgymnastik eller behandling hos kiropraktor eller naprapat. Precis det du beskriver att du gjort.

Värktabletter brukar vi rekommendera när man har akut smärta i ryggen och psykologisk behandling kan vara aktuell för den som har svåra besvär. Vård på kurort eller behandlingshem kan också vara effektivt för den som har svåra besvär.

Både läkare, fysioterapeut (tidigare sjukgymnast), kiropraktorer och naprapater har utbildning om ryggont och hur man undersöker och behandlar ryggont. Läkare har många andra sjukdomar som ska klaras av och av dessa yrkeskategorier så har läkare den kortaste utbildningen på ryggar. Å andra sidan är läkare utbildade för att hitta andra sjukdomar som kan ge ryggsmärtor.

När det gäller läkare så är det mestadels läkare på vårdcentralen som är allmänläkare, och ortopeder som har erfarenhet av personer med ont i ryggen. Det finns inte några speciella ryggläkare, men en del läkare har gått kurser och skaffat sig mer erfarenhet än andra. En hel del allmänläkare har också gått OMT-utbildning. Detta är inte lika vanligt bland ortopeder, men vissa ortopeder har inriktat sig mestadels eller enbart på personer med ryggbesvär.

Du har redan varit hos läkare och blivit undersökt. Vi läkare brukar oftast rekommendera sjukgymnastik, eftersom det finns fler fysioterapeuter än kiropraktorer och naprapater. Det beror på att fysioterapeuterna brukar ha avtal med landstinget vilket gör att besöken blir billigare. I de flesta landsting kan man söka fysioterapeut utan remiss.

Om det ryggonda inte blir bättre trots att man försöker fortsätta med sina vardagliga aktiviteter, att träna ryggen samt sjukgymnastik eller liknande, så brukar man få pröva sig fram med olika behandlingsmetoder. Det finns inte någon metod som hjälper alla med ryggont.

Eftersom du redan har en läkarkontakt så tycker jag att du i första hand bör fråga hen om råd om behandlingen. Läkaren kanske också känner till vilka fysioterapeuter/kiropraktorer/naprapater i området där du bor, som kan vara lämpliga för din del.

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan