Jag får kramper i bröstet som gör det omöjligt att ta ett djupt andetag. Vad kan det vara?

Fråga

Jag är 23 år och har på senare tid fått återkommande kramper i bröstet. Det känns som om det sitter i hjärtat.

Det är omöjligt att ta ett djupt andetag när krampen sätter in och det varar mellan någon sekund och upp till cirka 15 sekunder. Detta har börjat inträffa flera gånger varje dag. Vad kan det vara?

Svar

Även om du uppfattar att besvären kommer från hjärttrakten, så är det få sjukdomar i hjärtat som i din ålder ger upphov till smärtor därifrån. Allra helst när de varar så kort tid som i ditt fall. I din ålder är det ytterst sällan som någon allvarlig sjukdom är orsak till de besvär du beskriver.

I samband med att den här typen av besvär leder till kroppsundersökning och samtal hos läkare är det ganska vanligt att läkaren inte hittar någon rimlig förklaring till smärtorna. Oftast dras då slutsatsen att det är någon krampkänsla som tillfälligt uppkommer i bröstkorgsväggen, revbenen eller möjligen i lungsäcken. Men som inte kan påvisas vid en undersökning och som därför i de allra flesta fall är av helt godartad natur.

Mer kan jag inte spekulera om eventuell orsak till dina besvär. Om du fortsätter att ha dessa besvär flera gånger dagligen och känner dig orolig eftersom det är oklart vad det är tycker jag att du kan kontakta en läkare. I första hand på en vårdcentral. Då kan det vara aktuellt att göra en ordentlig undersökning, ibland även med EKG och kanske en lungröntgenundersökning för att läkaren ska kunna göra sin bedömning.

Anders Hernborg, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan