Jag är rädd för att de inte tror att jag kan ta hand om min dotter, om jag söker för depression.

Fråga

Jag är en ensamstående mamma. På grund av en separation har jag tappat matlusten och kan inte sova. Jag kan inte heller koncentrera mig på min utbildning och orken finns helt enkelt inte. Är orolig för att jag fått en depression. Vill kontakta läkare men är för rädd. Rädd för att de ska säga att jag inte kan ta hand om mitt barn, att jag är typ "psykiskt sjuk". Vad ska jag göra? Min dotter mår bra och jag gör allt för henne, men jag mår dåligt och vågar inte tala om det för någon.

Svar

Du ska veta att det är vanligt att känna sig nedstämd eller hamna i en depression efter man separerat. Det låter klokt att träffa en läkare som kan undersöka dig och som också kan utesluta andra medicinska orsaker till att du tappat matlusten och fått svårt med sömnen.

Jag tycker du ska boka en tid med en läkare på en vårdcentral.  Det kan vara skönt att sätta ord på sina känslor och dela dem med någon annan.

Läkaren är van vid att möta personer med olika slags problem. Att känna sig nedstämd är en av de vanligare orsakerna till att man söker hjälp. När det kommer till psykiska åkommor är depression och ångest de vanligaste diagnoserna. Eftersom det oftast går lätt att bota en depression är det på vårdcentralen du får den första hjälpen.

Något av det första som du kommer att få frågor om är sömnen. Du behöver sömn för att kunna återhämta dig och för att få ork att ta tag i allt annat som nu händer runt omkring dig.

Du behöver inte vara orolig för att de ska tro att din dotter far illa eller att de ska ta henne från dig. För att det ska ske behövs betydligt svårare problem med sviktande verklighetsuppfattning och liknande eller andra sociala faktorer som gör att barnet far direkt illa. Ditt barn mår bra och du gör allt för henne. Du behöver alltså inte oroa dig, du är en bra förälder som tar ansvar för hur du mår.

Det är vanligt att som förälder undra om man verkligen är tillräckligt bra. Om du dessutom har en depression är det än mer vanligt att du också har negativa tankar om dig själv och skuldkänslor som en del av de symtom du får i depressionen. Du tänker att du inte är bra nog och att du inte borde ha fått en depression om du bara varit starkare eller något liknande. Det är som sagt vanliga tankar, men de har inte så mycket med hur du verkligen är som förälder att göra. Jo, kanske på ett positivt vis, det visar att du är engagerad och bryr dig om att vara en bra förälder till ditt barn. Att då också söka hjälp när du inte mår bra är också ett sätt att ta hand om och ta ansvar för barnen. Din dotter kommer i förlängningen att må bättre av att du får den hjälp du behöver.

Här kan du läsa mer om att hamna i kris.

Lennie Lindberg, distriktssköterska

Till toppen av sidan