Går det att ta bort ett aterom som tömt sig?

Fråga

Går det att operera bort ett aterom som har tömt sig? Växer det en gång till?

Svar

Ett aterom bildas om öppningen från en talgkörtel täpps till. Då bildas ett litet hålrum med talg, en cysta. Ett aterom känns som en rundad, jämn, elastisk knöl. Den sitter fast mot huden vid öppningen, men är rörlig undertill.

Ibland blir ateromet inflammerat. Då blir det svullet, rött, varmt och gör ont. Ett inflammerat aterom kan behöva tömmas genast. Det kan du få hjälp med på en vårdcentral. Ibland tömmer det sig själv. 

Ett aterom är helt ofarligt, men det kan bli ganska stort om det inte behandlas eller tömmer sig själv.

Aterom kan komma var som helst på kroppen, men är vanligast på ryggen och i hårbotten. Vissa personer får många aterom utan att det finns någon särskild orsak. Aterom är sällsynta före puberteten.

En operation görs när ateromet inte är inflammerat. Du får lokalbedövning. Du kan få hjälp på en vårdcentral eller så får du remiss till en kirurgmottagning. 

Det går att operera bort ett aterom som har tömt sig men det är svårare. Vid operationen behöver kapseln som omger ateromet tas bort. Ateromet kommer oftast inte tillbaka om kapseln är borta. Om ateromet är fyllt med talg är det lättare att få med kapseln vid operationen. Rekommendationen är därför att operera ett aterom som inte har tömt sig.

Till toppen av sidan