Min sexåring är så trött efter förskolan. Vad kan det bero på?

Fråga

Jag har en tjej som är sex år och går i förskolan. Nästan varje dag blir hon så sur och less. Hon vill gärna leka med kompisar efter förskolan, men visar mig tydligt att hon inte orkar.

Kan det ha med hennes blodsocker att göra? Hon äter lunch i skolan halv tolv och kan äta igen när hon kommer hem vid ett. Då är hon pigg ett tag sen blir hon trött igen. Självklart är det tufft med skolan. Men jag har en dotter på åtta år också och upplever inte alls att hon har samma problem.

Jag är för tillfället mammaledig med en ettåring men ska börja jobba snart igen. Är lite orolig för min sexåring då hennes dagar kommer att bli lite längre. 

Svar

Jag förstår att du är bekymrad för din sexåring. Dessutom har du två andra barn med sina behov och önskemål samtidigt som ditt arbete snart väntar dig tillbaka.

Jag tycker i första hand att du ska prata med din dotter i lugn och ro. Se om det finns något i hennes situation som kanske tröttar ut henne. Då tänker jag inte bara på att hon sover sina nio timmar, utan om hon har mycket runt i kring sig. Tar hon för mycket ansvar eller finns det något annat i hennes liv som drar energi när hon kommer hem från förskolan.

Du har också funderat över hennes blodsocker. Det är inte sannolikt att ett friskt barn får de symtom du beskriver på grund av att blodsockret är lågt. Hon verkar också få i sig de kalorier hon behöver. Du skriver att hon är helt slut, men samtidigt att hon är sur och less. Det verkar mer som om hon inte orkar med eftermiddagen på grund av något annat än att blodsockret ligger lågt.

Att vara mellanbarn är inte alltid helt lätt. Din äldre dotter har inte alls liknande problem och lillasyster vill kanske hålla hennes takt på olika sätt, men kanske inte orkar lika mycket. Samtidigt går hon i förskolan där det ibland kan vara nog så påfrestande med alla aktiviteter och upplevda krav. Hon kan behöva en stunds vila efter vad som ju är hennes arbetsdag.

Det är rimligt att din ettåring tar mycket tid och mellanflickan kommer i skymundan. Som barnläkare har jag sett den här typen av problem hos många barn som fått ett nytt litet syskon.

Sammanfattningsvis tror jag alltså inte att hon blir hjälpt av att fylla på sina sockerdepåer när hon verkar trött. Men om du inte hittar någon förklaring på hennes trötthet föreslår jag att du kontaktar en vårdcentral för att få en undersökning och ett samtal kring det du och hon upplever. 

Carl Lindgren, Barn-och ungdomsläkare

Till toppen av sidan