Min pappa får vredesutbrott. Hur kan jag hjälpa honom och min familj?

Fråga

Min pappa har fått extrema vredesutbrott under hela min uppväxt och får det fortfarande. Min mamma tar illa vid sig och blir ledsen. Mellan vredesutbrotten är pappa världens snällaste. Hur kan jag hjälpa mina föräldrar?

Svar

Så här ska du inte behöva ha det och det är viktigt att du inte håller det här inom dig själv.

Om det är möjligt är det bästa att prata direkt med din pappa.  Berätta för honom att du är bekymrad över hans vredesutbrott och förklara hur det påverkar både dig, din mamma och kanske även andra. Om du tror att det är stor risk att han får ett vredesutbrott och blir våldsam ifall du talar om hur du känner, är det bättre om du först pratar med någon annan vuxen.

Du berättar inte i din fråga om din pappa någon gång har slagit dig eller din mamma, eller om han varit våldsam och hotfull på annat sätt. Men oavsett hur han blir arg så ska ingen av er behöva acceptera att må dåligt av hans beteende. 

Det finns många ställen dit du kan vända dig till för att få hjälp, inte minst för din egen skull. Ibland kan man behöva prata med någon för att få lite perspektiv. Det kan kännas skönt att få prata om alla känslor som uppstår i sådana här situationer.

Exempel på personer du kan vända dig till är exempelvis rådgivare på socialtjänsten eller en kurator på en vårdcentral eller liknande. Beroende på hur gammal du är kan du också vända dig till elevhälsan eller till en ungdomsmottagning. Om du känner att det är ett för stort steg att boka en tid hos någon kan du också kontakta någon på en stödlinje.

Man kan aldrig tvinga någon till hjälp eller vård men det vore som sagt bra om du berättade för din pappa om hur du känner.

Det är förstås av oro och omtanke som du kontaktar sjukvården och det kanske kan bli ett tecken för honom att du bryr dig om din familj och vill att alla inblandade ska må bra.

 

Lennie Lindberg, distriktssköterska

Till toppen av sidan