Min flickvän har gjort slut och jag mår jättedåligt. Vad ska jag göra?

Fråga

Min flickvän har gjort slut. Sedan dess har jag ont i bröstet och får panikångest-attacker. Jag kan inte sova eller koncentrera mig. Bröstsmärtorna försvinner aldrig. De är konstant och gör det svårt att andas. Får inte heller i mig någon mat. Vad ska jag göra?

Svar

Jag förstår att du har det jobbigt. Att bli lämnad kan vara svårt, eftersom man oftast inte vill bli lämnad.

Om du blir väldigt ledsen över något är det vanligt att kroppen reagerar med olika kroppsliga symtom, precis som du beskriver. Ungefär samma sak kan hända om du är väldigt stressad. Troligtvis beror både dina bröstsmärtor, panikångest och känslan av att inte kunna andas på detta.

Eftersom du dessutom har svårt att äta, blir kroppen helt utmattad och får ingen energi över att kunna handskas med alla känslor.

Du ska alltid bli undersökt av en läkare när du har ont i bröstet

Det är för att utesluta att det inte är något annat fel, till exempel med hjärta eller lungor. Det kan du få hjälp med på en vårdcentral.

Vad kan du göra själv?

Du ska försöka äta, dricka och sova ordentligt. Det är jätteviktigt, annars blir alla de andra besvären sämre. Om du tar hand om din kropp kan hantera din panikångest mycket bättre.

Här kommer några fler tips och råd. Du kan själv välja vilka som passar dig:

  • Prata gärna med någon nära vän eller familjemedlem som du har bra kontakt med. Det kan vara värdefullt att få prata med någon du står nära om dina känslor.  Får du sätta ord på vad du känner kan det vara ett sätt att bearbeta det som hänt.
  • Försök också tänka på att ingen kan styra över kärleken. Det är alltså inget fel på dig som blivit lämnad. Det är viktigt att komma ihåg.
  • Nu har du börjat med att skriva till oss, och det är en jättebra början till att försöka må bättre. Det visar att du själv vill komma ur din sorg för att kunna må bättre. Om du gillar att skriva är det också ett sätt att bearbeta såna här saker. Att få skriva ner tankar och känslor i till exempel en dagbok, kan för en del göra att det känns bättre.
  • Nu vet jag inte hur nära relation du hade med din flickvän. Men om du tycker det är jobbigt att se saker som påminner om henne, till exempel foton eller personliga tillhörigheter kan du städa undan dem.

 Sök hjälp om du inte kan hantera detta själv

Klarar du inte av att hantera den här situationen själv eller med hjälp av någon vän eller familjemedlem, finns annan hjälp att få. Kuratorer eller psykologer kan erbjuda samtalsterapi och finns ofta i anslutning till vårdcentralen eller ungdomsmottagningen. Deras uppgift är att ge hjälp och stöd i såna här situationer. Ofta behövs inte så många samtal innan du börjar känna dig bättre. Du får olika tips om hur du kan hantera vardagliga saker som känns jobbiga, och vad du själv kan göra för att bygga upp din självkänsla för att må bättre igen.

 Läs mer på UMO.se:

Om någon gör slut med dig

Att ta hjälp

Ann-Sofie Norling, sjuksköterska

Till toppen av sidan