OM COVID-19 – CORONAVIRUS

Antikroppstest för dig som har varit sjuk tidigare

Innehållet gäller Västra Götaland

Nu är det möjligt att boka ett antikroppstest för att ta reda på om du tidigare har varit sjuk i covid-19.

Ett antikroppstest kan visa om du utvecklat antikroppar. Antikroppar ger med hög sannolikhet ett skydd mot att du åter blir sjuk i covid-19 den närmaste tiden. Ett antikroppstest kan tas av dig som tidigare har haft symtom som kan stämma med covid-19. Du behöver vänta i minst 3 veckor efter att du blivit frisk innan du lämnar provet, så att antikroppar hunnit utvecklas.

Boka tid för antikroppstest

Om du tidigare har haft symtom som överensstämmer med covid-19 och är över 18 år, kan du boka tid för att testa dig. 

Provet kostar 160 kronor och ingår inte i högkostnadsskyddet. Om du uteblir från ett tidsbeställt besök utan att ha lämnat återbud får du betala den ordinarie avgift som gäller för besöket. 

Se vilka mottagningar som utför antikroppstest och boka tid direkt

Så här går provtagningen till

Prov för antikroppar tas som ett blodprov i armvecket. 

Så här får du ditt provsvar

Hur du får ditt provsvar kan variera beroende på vart du har tagit ditt prov. Vanligtvis kommer det ett sms när provsvaret är klart med en länk till direkttest.se där du kan logga in med e-legitimation och läsa ditt svar.

Personalen på mottagningen där du lämnar prov kommer att tala om för dig hur du får ditt svar. Svaret brukar komma inom en vecka.

Du kan inte ringa 1177 för att få ditt provsvar

Läs mer om hur du tolkar ditt provsvar

Frågor och svar om provsvar antikroppar

Vad gäller för barn och unga?

Barn testas inte för antikroppar om det inte anses medicinskt nödvändigt. Barn får oftast milda symtom om de blir smittade och utvecklar inte antikroppar på samma sätt som vuxna. Det gör provsvaren osäkra. Det är också svårare att ta blodprov på mindre barn. Efter läkarbedömning kan provtagning ske även för barn och ungdom under 18 år. 

Reseintyg

Vill du ha friskintyg eller reseintyg läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats. Där finns en lista på digitala vårdgivare som kan utfärda intyg. Vårdcentral eller 1177 Vårdguiden kan inte utfärda dessa intyg.

Till toppen av sidan