Om vaccin mot covid-19

Frågor och svar om vaccination av barn och unga

Här kan du läsa frågor och svar om vaccination av barn och unga.

Innehåll - Frågor och svar om vaccination av barn och unga

Visa innehåll som:
Jag vill vaccinera mig mot covid-19, men får inte för mina föräldrar. Kan jag vaccinera mig ändå?

Ja, du kan vaccinera dig utan att dina föräldrar godkänt det, om du bedöms vara tillräckligt mogen för att bestämma det själv.

Jag vill inte vaccinera mig mot covid-19, men mina föräldrar vill det. Måste jag det?

Nej. Vaccination mot covid-19 är frivillig, ingen kan tvingas till vaccination. Även omyndiga ungdomar har rätt att själv bestämma om de vill vaccinera sig.

Jag är rädd för att vaccinera mig mot covid-19, måste jag göra det?

Nej, du måste inte. Vaccinationen mot covid-19 är frivillig. Men att vaccinera sig är det bästa sättet att skydda sig från att bli allvarligt sjuk i covid-19. Så det kan vara bra att tänka mer på vad du är rädd för.

Jag har nedsatt immunförsvar. Vad gäller för mig vid vaccination mot covid-19?

Du som har fyllt 18 år eller är äldre och har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller behandling rekommenderas en extra dos vaccin. Du ska ta dosen tidigast åtta veckor efter din andra dos. Den förstärker skyddet som du får från de första doserna.

Mer på 1177.se

Frågor och svar om vaccination mot covid-19

Här hittar du frågor och svar om vaccinationerna mot covid-19. Kontrollera att du har valt region högst upp på sidan. Då får du rätt information för dig. 

Så gör du för att vaccinera dig mot covid-19

Alla som är 12 år eller äldre kan få vaccin mot covid-19. Här kan du läsa mer om vad som gäller för dig och hur du gör för att vaccinera dig i din region.

Vaccination mot covid-19

Covid-19 är en smittsam infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Vaccin är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk.

Till toppen av sidan