Just nu är det många som ringer till 1177 i Västra Götaland.Det här meddelandet avser Västra Götaland

Just nu är det många som ringer 1177 som ej har symtom, vilket gör att det kan vara svårt att komma fram och kötiderna kan bli extra långa. Vid allmänna frågor om covid, smittspårning, vaccination, provtagning mm, läs på 1177.se eller ställ en fråga till chatboten.

Om vaccin mot covid-19

Jag är utlandssvensk. Kan jag vaccinera mig mot covid-19 i Sverige?

Fråga

Jag är svensk medborgare, men bor och är försäkrad utomlands, en så kallad utlandssvensk. Kan jag vaccinera mig i Sverige?

Svar

Du som är utlandssvensk bör, liksom alla andra, vaccinera dig så nära ditt hem som möjligt. Det för att minska risken för smittspridning i samband med resor.

Du som är utlandssvensk och bor i ett EU/EES-land eller i Schweiz kan vaccinera dig i Sverige kostnadsfritt. Då måste du också ha ett europeiskt sjukförsäkringskort som är utfärdat i det land som du bor eller arbetar i. Detsamma gäller vissa studenter och pensionärer som har intyg från Försäkringskassan. 

Utlandssvenskar som bor utanför EU/EES och Schweiz kan som regel inte vaccinera sig mot covid-19 i Sverige. Undantag är personer som arbetar på vissa svenska uppdrag utomlands. Det är till exempel statligt utsända och deras familjer, missionärer, präster och volontärer i vissa länder.

Läs mer om vård i Sverige om du är utlandssvensk.

Till toppen av sidan