Covid-19 VGR

Egenvård vid lindriga symtom på covid-19

Innehållet gäller Västra Götaland

De flesta som får covid-19 får lindriga symtom som brukar gå över av sig själv. Här får du som har just lindriga besvär tips på vad du kan göra själv för att det ska kännas bättre

Drick mycket

Många med misstänkt covid-19 förlorar smak- och luktsinne. För att undvika vätskebrist bör du som är sjuk tänka på att äta och dricka regelbundet – även om det inte smakar. Det är särskilt viktigt om du har hosta eller feber. För barn som har feber och hosta kan isglass vara ett alternativ till dryck.

Vila - men undvik att ligga stilla länge

Att vila och undvika fysisk ansträngning är viktigt när du har feber. Däremot är det inte bra att ligga stilla länge. Det försämrar lungornas möjlighet att arbeta. Det kan också försvåra för sjukdomen att läka. Sätt eller ställ dig upp ofta och ta djupa andetag. När du mår bättre är korta promenader bra för läkningen.

Höj huvudändan på sängen

Om du hostar mycket när du ska sova kan det hjälpa att höja huvudändan på sängen. Enklast är att bädda med extra kuddar. Lägg kuddarna under madrassen så glider de inte undan.

Tips när du har problem med slem

Vädra

Vädra regelbundet. Det kan också kännas skönt att ha det svalt i rummet där du sover.

Undvik rök

Undvik att vara i rökiga miljöer. Röken irriterar luftvägarna och om du har hosta blir den ofta värre av rök. Om du själv röker finns det många fördelar med att sluta röka.

Läkemedel mot feber

Du mår oftast bättre om du tar febernedsättande läkemedel när du har hög feber. Det gäller även barn med feber, men rådgör med läkare innan du ger barn under sex månader febernedsättande läkemedel.

Nästäppa och snuva

Näsdroppar eller nässprej som innehåller koksaltlösning kan hjälpa om du är mycket täppt i näsan. Det finns att köpa receptfritt på apotek. Det finns även receptfri avsvällande nässprej. Det är viktigt att följa anvisningarna på förpackningen.

Ont i halsen

Varm dryck som till exempel te kan kännas lenande om du har ont i halsen. Glass och yoghurt kan också kännas bra, eller att suga på vanliga halstabletter. Använd sockerfria tabletter, för tändernas skull.

När och var ska jag söka vård?

De allra flesta som blir sjuka behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv. Kontakta genast en vårdcentral eller en jourcentral om du har ett eller flera av följande besvär:

  • Du blir plötsligt mycket sämre.
  • Du får andningsbesvär även när du vilar.
  • Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning.

Ring alltid först

Om du behöver söka vård, är det viktigt att ringa först och inte åka direkt till en mottagning. Ring telefonnummer 1177 om du vill få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Till toppen av sidan