Personliga berättelser

Reportage: Hera varnar husse för lågt blodsocker

Innehållet gäller Västra Götaland

Hera är inte bara en vän, livskamrat och ett fritidsintresse. Hon är så mycket mer än så. Den här hunden kan rädda livet på sin diabetessjuke husse. – Hon tar en liten väska med druvsocker till mig när jag får för lågt blodsocker, förklarar Magnus Karlsson.

Hunden Hera och Magnus har en liten pratstund.
En diabeteshund kan lära sig att markera både lågt och högt blodsocker. Magnus Karlsson har nöjt sig med att träna Hera att markera lågt blodsocker.

När rottweilertiken Hera hoppar ut från sin bur i kombibilen, spänner hon sin brunsvarta vältrimmade kropp, vädrar och stirrar intensivt. Till och med husse har svårt att få kontakt med henne. Något djur har just passerat genom skogsdungen och Hera vill ta reda på mer. Men nu är det dags att gå till jobbet för Hera. Då får man inte jaga ekorrar eller katter.

Gult täcke betyder arbete

Magnus Karlsson sätter på Hera ett gult täcke märkt Servicehund. På en lapp står det Medical Alert, en text som ska uppmärksamma allmänheten på att Heras husse har en sjukdom som inte syns – diabetes. När Hera har sitt täcke på sig betyder det att hon arbetar. Då får hon inte leka med andra hundar. Man får heller inte komma fram och klappa henne. Magnus brukar ändå – om det är möjligt – ge kelsugna människor en chans. Han tar då först av täcket och sedan är det fritt fram.

Nära relation till sin diabeteshund

Magnus Karlsson har haft diabetes typ 1 sedan tvåårsåldern. Sedan snart fem år tillbaka har hans liv som diabetiker blivit bättre – då blev Hera färdigutbildad och utexaminerad.
– Jag känner en mycket större trygghet idag och jag behöver inte ta så många blodprover, säger Magnus Karlsson, som får något varmt i blicken varje gång han pratar om sin Hera.
De har en mycket speciell och nära relation ihop.

Magnus är Heras livsuppgift. Hon tar sitt arbete som levande blodsockermätare på största allvar. Varje natt går hon sina rundor, sniffar på Magnus, får en klapp som gensvar och går sedan och lägger sig igen nöjd över att ha kontrollerat husse.

Markerar lågt och sjunkande blodsocker

En diabeteshund kan lära sig att markera både lågt och högt blodsocker. Magnus Karlsson har nöjt sig med att träna Hera att markera lågt blodsocker. Det är det farligaste tillståndet vars symtom kommer snabbast.

Hunden markerar redan när blodsockret är på väg ned. Även om en mätning visar på normalt värde litar Magnus i det läget på sin Hera.
– Hon brukar markera innan jag får insulinkänning. Det gör att jag kan parera, påpekar Magnus.

Känner blodsockret på lukten

När Hera märker att Magnus har ett alltför lågt blodsocker tar hon en liten halsburen väska i munnen och uppmärksammar husse. I väskan finns druvsocker. Om Magnus har glömt att fästa den lilla väskan runt Heras hals så buffar hon istället på honom eller blir klängig. Hera fortsätter därefter att markera tills blodsockret är på rätt nivå igen.

Hur hundar kan hålla koll på människors blodsocker är inte riktigt känt. Magnus Karlsson tror att det är en kombination av lukt och hundägarens små, små förändringar av kroppssignaler och beteende.

Kan hämta hjälp hos andra

Om blodsockret blir för lågt kan Magnus Karlsson hamna i koma och i värsta fall dö. Det krävs därför en lyhörd, envis och fokuserad hund.
– Om jag skulle hamna i koma börjar Hera först att buffa på mig med nosen. Om jag inte vaknar är hon dresserad att springa till första bästa människa och be om hjälp. Eftersom det är en rottweiler, och det är en stor hund, har jag valt att lära henne att putta på handen hos en människa istället för att skälla, så att hon inte uppfattas som hotfull, berättar Magnus Karlsson.

Magnus har aldrig hamnat i koma, men har övat situationen hundratals gånger för att se om Hera vet vad hon ska göra om den dagen kommer. Övningarna fungerar alltid.

Dålig kunskap om diabeteshundar

Kunskapen om diabeteshundar är bristfällig såväl hos vårdpersonal som hos diabetiker. Magnus Karlsson köpte hund, innan han själv visste att han kunde få hjälp av den ideella föreningen Svenska Service- och Signalhundsförbundet, SoS, att utbilda Hera till diabeteshund.

Det kostar 20 000-50 000 kronor att utbilda en hund. Kostnaden beror på hur mycket hjälp man behöver. Visserligen finns det pengar att söka från olika fonder, men man får räkna med att betala den största delen själv plus de vanliga utgifterna som alla hundägare har.

Kräver ett års intensiv träning

Alla raser kan utbildas men hunden ska vara mellan 1-3 år och vara helt frisk. Hunden måste göra ett inledande test för att bli antagen. Den måste fungera i vardagen och inte vara aggressiv. Efter en helgkurs är det dags för förare och hund att träna tillsammans under minst ett års tid. Några gånger per månad kommer en instruktör från SoS och hjälper till.

Fotnot: Sedan intervjun gjordes har Hera avlidit. Magnus har en ny diabeteshund.

Till toppen av sidan