Personliga berättelser

Reportage: Doftöverkänslighet, Fridas berättelse

Innehållet gäller Västra Götaland

– Hemmet blir ibland som ett fängelse. Samtidigt fungerar det som en trygg borg. Det säger Frida Mossberg som har diagnosen SHR, sensorisk hyperreaktivitet, även kallad doftöverkänslighet.

Porträttbild på Frida
Frida tycker att som doftöverkänslig kräver det oerhört mycket med planering för att undvika miljöer och människor som avger dofter. Det är svårt att bara gå till en mataffär.

Frida minns att hon hade svår migrän under hela tonårstiden.
– Det jag kommer ihåg från skoltiden var att jag oftast satt så här, säger Frida och sjunker totalt ihop över sitt matbord för att demonstrera hur utslagen hon kände sig på lektionerna.
Även om symtomen var kraftiga hade Frida svårt att förstå orsakerna bakom.

Trodde problemen var psykiska

En period trodde Frida att hennes problem var psykiska, att hon kanske hade agorafobi, det man i dagligt tal kallar för torgskräck. Det var nämligen på stora offentliga platser med mycket folk som Frida mådde som allra sämst. Hon mådde fysiskt dåligt, fick svårt att andas och det kändes som panikångest. Men det var inte platsen, situationen eller människorna som utgjorde problemet – det var det som människorna hade på sig.

Får migränanfall av dofter

Olika typer av parfymerade produkter som rengöringsmedel, parfym, rakvatten, tvättmedel och hygienprodukter som deodorant, tvål, schampo, hårspray och lotion, kan ge Frida Mossberg reaktioner. Allra värst är sköljmedel, en produkt som dessutom är designad för att stanna kvar länge i textilier.
– Den yttersta bieffekten av doftöverkänsligheten är migrän. Jag tar förebyggande medicin mot migrän. Jag slipper inte anfallen utan kan behöva lägga mig i ett mörkt rum men förr låg jag och kräktes av smärtan och ville ta livet av mig. Jag har vid några tillfällen fått åka in med ambulans till sjukhuset på grund av migränsmärtorna, berättar Frida.

Dofter ger Frida andnöd och hosta. En ”lättare” form av allergisk reaktion är hjärndimma. Frida förklarar det som om hjärnan kortsluts och att hon inte kan koncentrera sig. Tillståndet kan vara från 20 minuter till en halv dag.

Kunde inte bli lärare

Doftöverkänsligheten har hindrat Frida i sin yrkeskarriär. Hon började att studera till gymnasielärare men praktiken fungerade inte på grund av att eleverna hade på sig deodorant, parfym, aftershave och andra doftande produkter.
– Jag försökte, försökte, försökte klara min utbildning men det gick bara inte, säger Frida med besvikelse i rösten.

Folk saknar förståelse

Frida Mossberg har haft svårt att få folk att förstå vilka svåra konsekvenser dofter kan ge henne. Hon är sjukskriven sedan drygt två år tillbaka. Hon var senast anställd på ett kontor där hon utsattes för vad hon kallar för kemisk mobbning. Trots att hon jobbade på en doftfri avdelning kunde personal och besökare ha på sig starkt parfymerade produkter eller till och med tända doftljus.
– Jag kunde komma till jobbet och så kom någon person in med parfym på sig och så var det kört den dagen, säger Frida som förklarar att hon har ett slags doftkonto som kan tömmas på en gång eller bit efter bit.

Frida hade svårt att vara på möten med kollegorna, kunde sällan vara med i diskussioner. Dofter hotade henne på hela kontoret. Hon sökte därför sin trygghet i sitt rum och stängde snabbt dörren. Hon beskriver det som om känslan av isolering var mycket större på arbetsplatsen än i hemmet.

Kol, tändvätska och grillolja

I Fridas radhusområde umgås man gärna vid grillen.
– Grilloset är jättejobbigt för mig, jag får stänga alla dörrar och fönster och ha på luftrenaren på max. Jag var riktigt glad över att det var eldningsförbud i somras, skrattar Frida som dock var orolig att inte klara sig om en skogsbrand hade uppstått i närheten av hennes bostad, att bli så sjuk att hon inte hade kunnat ta hand om barnen.

Social isolering

Frida tycker att den svåraste följden av doftöverkänslighet är den sociala isoleringen. Hon har svårt att träffa människor hon tycker om. Hon kan inte gå på bio, restaurang, åka kollektivt, resa och så vidare. Det är så många vänner och släktingar hon skulle vilja umgås med men ett enda misstag så kan Frida tvingas avbryta och åka hem. Det kan räcka med att någon har putsat sina skor med skokräm. Några vänner kan hon besöka men de får kontrollera sina bostäder minutiöst och ta bort allt som kan dofta innan Frida anländer.

Svårt att besöka affärer

Fridas barn kan inte ta hem kompisar. Det är inte ovanligt att Frida får putta in barnen i duschen efter de har umgåtts med andra. De ”förorenade” kläderna läggs i lufttäta påsar.
Fridas stora stöd i livet är hennes sambo. Han får ta sig an många av de arbetsuppgifter där man kan utsättas för dofter: hämta på dagis, handla och ha kontakter utåt i samhället. Maten beställs oftast via nätet.

Fokus på vad hon kan göra

En ilska över sin livssituation kan ibland välla över Frida. Samtidigt har hon i allt högre grad kommit att acceptera livet som det är. I tre omgångar har hon försökt hämta kraft i form KBT, kognitiv beteendeterapi.
– Jag måste fokusera på vad jag kan göra och inte på det jag inte kan göra. Annars går jag under, säger hon.

FOTNOT: Vill du veta mer om hur det är att leva med doftöverkänslighet kan du läsa Fridas blogg: Det ligger i luften.

Till toppen av sidan