Personliga berättelser

Reportage: Att vara blind, Pelles berättelse

Innehållet gäller Västra Götaland

Pelle Karlsson blev blind i vuxen ålder. – Min fru och min dotter upplever mig nog inte som särskilt synskadad i hemmamiljön. Dotterns kompisar brukar tycka det är roligt att se på när jag gör pannkakor som helt blind, säger han. Pelle ger sig in i projekt som många seende inte skulle våga sig på. Som att bygga en båt.

Per Karlsson har en stor hjälp av sin ledarhund.
Pelle Karlsson och ledarhunden Nilsson. Tyvärr händer det ofta att Nilsson störs i sitt viktiga arbete, andra hundar släpps fram för att hälsa, människor ska fram och klappa. En ledarhund i arbete ska helt lämnas i fred. Sedan artikeln skrevs har Pelle en ny ledarhund.

Besökaren blir utskälld när hen ringer på dörrklockan. Golden retrievern Harald och labradoren Nilsson tar svansviftande emot. Pelle Karlsson hus är mycket välordnat, inga drivor av skor i hallen eller kläder på golvet. Pelle sätter igång kaffebryggaren. Samtidigt med maskinens gurglande hörs ett visslande. Det är undulaten Ragnhild och Fritiof, som är en grå jako, som pratar med varandra. Det kan bli humoristiskt som när Ragnhild visslar och papegojan Fritiof svarar: ”Wow, en puma!”

Pelles värld består mycket av ljud.  
– Du hör, känner eller kan inte lukta bättre men koncentrationen på de andra sinnena blir bättre om du inte kan se. Som seende lägger du 97 procent av koncentrationen på synintrycken, berättar han.

Käppen är ett känselspröt

Den vita käppen blir ett känselspröt. Pelle har lärt sig att tolka vad olika ljud och vibrationer står för när han använder käppen för att utforska sin omgivning. Skyltar, markiser, flaggor, marschaller, stolpar, gropar, kanter – det finns många hinder för en synskadad. Pelle är inte rädd för att gå ut men han känner sig aldrig helt trygg.

Ledarhund ger frihet

Till sin hjälp har Pelle ledarhunden Nilsson. Varje dag går de en milslång promenad tillsammans. Nilsson är också med som hjälp i det dagliga livet. Det är inte så att ledarhunden hittar - det är förarens uppgift - men Nilsson kan se till att Pelle inte ramlar utför stup, ner i gropar, går i vattenpölar eller rakt ut i trafiken. Hunden går till vissa referenspunkter som den känner till sedan tidigare. Där får den godis. Sedan är det Pelle som väljer den fortsatta riktningen på promenaden. Det är hela tiden Pelle som fattar de avgörande besluten.
– Många har en övertro på en ledarhund. Om jag står vid ett övergångsställe och folk går mot röd gubbe vill hunden följa med ut i gatan och i trafiken, upplyser Pelle.

Mobiltelefonen underlättar för synskadade

Ett annat hjälpmedel som Pelle hyllar är hans smartphone. Den kan tala, hantera talböcker, kopplas till ett trådlöst tangentbord med punktskrift, omvandla tal till skrivna ord rakt in i en Word-fil, läsa färger och mycket annat. Navigationsfunktionen har kommit till hjälp då Pelle har gått vilse. Då kan han ringa sin fru som på en satellitbild kan se exakt var Pelle är och guida honom rätt alternativt komma och hämta honom med bil.

Förnekade sin synnedsättning

Det är Pelles synnerv som gradvis har förtvinat. Diagnosen är nervus opticusatrofi.  Pelle märkte redan i tioårsåldern att synen inte var bra men i över trettio års tid förnekade han problemet och skyllde på omgivningen, på felkonstruerade saker, feltryckta böcker, på sin fru Helena med mera.

Till sist blev det ohållbart. Han fick ett tips av sin syncentral om en kurs på Fristads folkhögskola som vände sig till synskadade. Vistelsen blev ett uppvaknande. Pelle insåg nu sin funktionsnedsättning på allvar.

En fruktansvärd saknad när synen försvann

År 2009 försvann synen helt. Idag kan Pelle bara uppfatta ljus och mörker. Funktionsnedsättningen innebar först en katastrof; Pelle var snickare, drev företag, hade ansvar för anställda och älskade att segla. Han blev mycket deprimerad.
– När synen försvinner blir det en fruktansvärd saknad. Värst har varit att inte kunna se min tioåriga dotter Emma växa upp. Som nu förra veckan då vi var på hennes första dansuppvisning och jag kunde inte se henne, berättar Pelle med en stor klump i halsen. Han är tagen, torkar bort en tår och fortsätter:
- Det finns en stor sorg men det gäller att sätta sig över den.

Fick ett uppvaknande tack vare syncentralen

Pelle fick ett stort stöd av sin syncentral. Där fick han också ompröva sina egna fördomar vad en synskadad kan och inte kan. Pelle klagade på att han inte längre kunde snickra. Då fick han en tumstock med punktskrift i handen. Han uppmanades att sluta tycka synd om sig själv och fatta hammare och spik.
Pelle visar sin övervåning. Allt har han snickrat och målat själv. Som blind! Hantverket är betydligt bättre än vad många seende kan prestera.
– Frugan brukar skoja och säga att jag är en noggrannare snickare idag än när jag var seende, ler Pelle.

Vill se möjligheter

Pelle har kämpat med hjärtbesvär, sjukdomar, ryggsmärta och synskada men aldrig gett upp. Han vill hellre se möjligheter än hinder.
– Jag brukar säga att det finns två grupper av synskadade. En grupp som berättar vad de inte kan göra på grund av synskadan och en grupp som berättar vad den kan göra trots synskadan.

Fått stöd från familjen

Familjen har betytt mycket för Pelle. Den har aldrig behandlat honom som ett passivt offer utan ställt krav och uppmuntrat.
– Låt dig inte bli vårdad. Anhöriga vill ofta stötta och hjälpa och det är lätt att sätta sig ned och låta sig bli hjälpt men det är inte bra i längden, säger Pelle.

Bygger båt med andra synskadade

– Fortsätt att göra galna saker! uppmanar Pelle de som har förlorat synen. Han är själv en liten galenpanna. Tillsammans med Janne Svensson och Sture Johansson driver de projektet Blinda Båtbyggare. De bygger en segeleka tillsammans.
– Jag tycker att båtbyggeriet är rena rama rehabiliteringen. Det är egentligen inte båten som är viktig utan det är själva projektet. Det har varit mycket utbildande.

De synskadade båtbyggarna förstår varandras behov på ett helt annat sätt än om kunskapen skulle föras över mellan seende och synskadad.

Pelle tycker inte att det är själva byggandet eller att hantera farliga maskiner som är problemet. Det är pengarna.
– Det är svårt att bedriva projektet ekonomiskt på grund av färdtjänstpolitiken. Båten har väl kostat ungefär 100 000 kronor bara i resor.

Ha tålamod så löser det sig

Pelle Karlsson menar att aktiviteter är hälsofrämjande för funktionsnedsatta, både fysiskt och psykiskt. Aktiviteter hjälper till att bryta en isolering. Det finns många sporter som är anpassade för synskadade där ljud signalerar vad som är rätt och fel: bollsporter, skidåkning, bowling, skytte och så vidare.
– Varje sak du känner att du kan genomföra är en seger. Ingenting är omöjligt. Det omöjliga tar bara lite längre tid, säger Pelle och syftar på Blinda båtbyggares motto.

Till toppen av sidan