Personliga berättelser

Reportage: Att sluta röka och snusa, Josefs berättelse

Innehållet gäller Västra Götaland

– Till en början lade jag allt möjligt under läppen, små pappersbitar eller wellpapp. Jag hittade på olika saker. Tack vare läkemedlet kände jag inget riktigt sug efter nikotin. Istället handlade det mer om vanan att ha något som putade under läppen, berättar Josef som varit både rökare och snusare.

– Jag började röka när jag var 19 år. En kompis gav mig ett paket cigaretter som han själv inte ville ha. Där stod jag med cigarettpaketet och tänkte att jag borde väl åtminstone prova. Jag minns inte så mycket mer. Det är över 40 år sedan.

Josef blev så småningom rökare. Åren gick och i slutet av 80-talet började han fundera på det här med rökningen. Det pratades mycket om att det inte var hälsosamt. ”A non smoking generation” hette kampanjen som vid den tiden berättade om tobakens skadeverkningar.

Josef gjorde ett par försök att sluta men utan att lyckas.
– Under en period, när det var hektiskt på jobbet rökte jag både på dagen och på natten. En natt somnade jag med en cigarett i handen och när jag vaknade fanns det ett brännhål i madrassen.

Från den dagen rökte inte Josef mer, i alla fall inte på det vanliga sättet.

Slutade i smyg

– Jag hade försökt att sluta röka tidigare och berättade då om det på jobbet. Det blev ett väldigt tjat från arbetskamraterna och jag kände mig påpassad hela tiden.
Den här gången slutade han i smyg. Det vill säga han fortsatte att röka men drog inga halsbloss och tuggade istället nikotintuggummi. Skådespelet pågick en månad tills någon kom på honom med att bara puffa på cigaretten. Äntligen kunde han sluta på riktigt!

– Jag fortsatte med nikotintuggummi men det smakade inte gott. Jag mådde lite illa hela tiden och hade en obehaglig känsla i magen. På den tiden var nikotinersättning receptbelagd och varje gång receptet skulle förnyas var jag tvungen att besöka en läkare. Det var både krångligt och dyrt!

Vägen via snuset

Josef försökte dra ner på nikotintuggummin men utan framgång.
– Då kom jag på att jag skulle testa tuggtobak. Det är en liten bit tobak som man tuggar lite på tills den blir mjuk och sedan lägger under läppen. Jag tog 3-4 stycken varje dag. Det fungerade bra tills det märket som jag använde försvann från marknaden.

Då gjorde snuset entré i Josefs liv. Han fick sin första pris snus av en arbetskamrat, miniportionssnus, inte särskilt starkt.
– Det smakade bra och snart köpte jag min egen dosa. Då var jag 41 år. Jag fortsatte att snusa med gott samvete och tyckte att lite kul får man väl ha i livet.

Men så för två år sedan upptäcktes ett blåsljud på Josefs hjärta. Läkarna konstaterade att det fanns ett läckage på aortaklaffen och ville operera honom inom tre månader.

Valde hälsan

– Alla som genomgår dessa operationer ska sluta röka eller snusa, i alla fall göra ett allvarligt försök. Det ingår liksom i behandlingen.

Josef blev kallad till mottagningen för rökavvänjning vid sjukhuset.
– När jag gick dit första gången så tänkte jag att ”det här går aldrig” men jag ville samtidigt göra mitt bästa, minns Josef.

I bakhuvudet fanns hjärtproblemen och tankarna på tobakens negativa effekter. Båda hans föräldrar hade dött i hjärtsjukdomar, mamman redan i unga år. Någonstans kände han att det var allvar.

Med hjälp av läkemedel

Vid första träffen med sjuksköterskan på mottagningen blev Josef erbjuden läkemedel för att underlätta tobaksavvänjningen. Han valde ett läkemedel som tar bort suget efter nikotin. Han tog de första tabletterna med detsamma.

De första dagarna fick han fortfarande snusa men började trappa ned enligt ett schema. Vid nästa träff, en vecka senare, skulle han vara helt snusfri.
– Det var en jobbig vecka, men det gick! Jag trodde att jag skulle klättra på väggarna och slå mina bekanta men så blev det inte, säger Josef

Tack vare läkemedlet kände Josef inget riktigt sug efter nikotin. Det svåra var istället vanan att ha något som putade under läppen och Josef var uppfinningsrik. Till en början lade han till allt möjligt under läppen, till exempel små pappersbitar eller wellpapp. (Finns det fler exempel?).

Nikotinfritt snus

När Josef kom på återbesök efter en vecka tipsade sjuksköterskan om nikotinfritt snus, gjort på örter, kakao och vete.
– Då gick jag och köpte det här, säger Josef och håller upp en ask som ser ut som vilken snusdosa som helst.

– Och här är jag nu, nästan ett och ett halvt år senare. När man har snusat så länge som jag är det svårt att göra sig av med vanan att ha något under läppen men tanken är att jag ska bli fri även från det här så småningom.

Råd till andra

Josef tycker att vägen över snusdosan har varit ett bra sätt att göra sig av med tobaksberoendet. För en snusare finns det nikotinfria alternativ och det är ju nikotinet som man vill bli av med i slutändan.

Josef valde ett individuellt avvänjningsprogram.
– Jag jobbar gärna tillsammans med andra människor i grupp men att sluta röka eller snusa vill jag göra själv. Jag vill slippa tjat och press från omgivningen.

FOTNOT: Josef heter i verkligheten något annat.

Till toppen av sidan