Personliga berättelser

Avancerad rekonstruktion av extremiteter: Nytt grepp om livet

Innehållet gäller Västra Götaland

26-årige Mattias Persson bröt ryggen högt upp vid nacken, vid kota C6 och C7. Han förlamades, kunde inte röra armar eller ben. Men nu sitter han här och lastar och lossar ett fartyg.

Patient jobbar med datasimulerad lastning och lossning vid hamn.
Mattias hejas på av fysioterapeuten Lina Bunketorp Käll när han får jobba med ett dataspel för att öva upp handens styrka, motorik och koordination.

Mattias hejas på av fysioterapeuten Lina Bunketorp Käll när han får jobba med ett dataspel för att öva upp handens styrka, motorik och koordination.

I ett dataspel får Mattias öva upp styrka och koordination av sin hand. Händerna var tidigare inte mycket till hjälp. Det var mycket svårt att greppa och hålla saker.
Men nu har ska händerna återigen sakta börjat fungera. Detta har möjliggjorts tack vare avancerad kirurgi där senor har flyttats runt.

Grepprekonstruktion

Det var under en ishockeymatch mellan Frosta HC och Åstorps IK som Mattias liv tog en helt ny vändning, Han fick en tackling, for in i sargen och olyckan var ett faktum. Mattias Persson var 19 år och vuxenlivet skulle precis starta.

Nu sju år senare är han fortfarande förlamad från bröstet och nedåt men han har börjat få allt bättre funktion i armarna. Delvis tack vare sin egen starka motivation och delvis tack vare Centrum för Avancerad Rekonstruktion av Extremiteter, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Här har handkirurgerna gett honom en så kallad armbågssträckare och gjort en grepprekonstruktion.

Mattias är ett typexempel på patient på avdelningen. Många har upplevt olyckor och trauman av olika slag. Andra har förlorat funktioner eller tvingats till amputation på grund av cancer.

Till toppen av sidan