Ett triathlon innebär extrema förhållanden för kroppen. Då kan det vara svårt att få i sig rätt mängd vätska. Dricker du för lite får du vätskebrist, försämrad prestationsförmåga och eventuellt överhettning. Dricker du för mycket kan du få så kallad vattenförgiftning. Det innebär att du får för låga nivåer av natrium i blodet. Symtom på det kan vara yrsel, huvudvärk och illamående. Ibland kan tillståndet bli allvarligt, men det är ovanligt. Då kan du få kramper och hamna i koma.

Du förlorar natrium när du svettas

Natrium är ett ämne som har en viktig del i balansen mellan salt och vatten i kroppen. Du behöver ha en viss nivå av natrium i kroppen för att kroppens olika processer ska fungera.

Svett innehåller olika salter, bland annat natriumklorid. Om du svettas kraftigt och länge finns det en risk att du får för låga nivåer av natrium. Det kan hända till exempel om du utför ett triathlon.

Drick inte för mycket i förhållande till saltintaget

Det kan vara svårt att dricka rätt mängd vätska under extrema förhållanden. Det viktigaste när det gäller risken för att få vattenförgiftning under ett triathlon är att inte dricka för mycket vätska i förhållande till den saltmängd du får i dig.

Så kallade sportdrycker är anpassade för att innehålla en lagom mängd salt. Men även de som dricker sportdryck under triathlon och maraton eller liknande, kan få låga halter av natrium. Det rekommenderas inte att du själv ändrar saltmängden i din sportdryck.

Tips för att hålla balansen mellan salt och vätska på en bra nivå

Här är några tips för att hålla balansen mellan vätska och salter på en bra nivå under extrem träning och tävling:

  • Var uppmärksam på kroppens varningssignaler. Minska belastningen om du börjar må dåligt.
  • Undvik vissa läkemedel, till exempel vissa typer av värktabletter.
  • Du som ska tävla kan ta reda på i förväg vilken sportdryck som erbjuds vid tävlingen och använda den när du tränar.
  • Testa dina nivåer av salter under träning och tävling för att hitta en sportdryck med rätt koncentration salter för dig. Detta är inget som görs inom den vanliga sjukvården. Du behöver därför kontakta specialister inom idrottsmedicin när det gäller denna individuella anpassning.