LÄS ANDRAS FRÅGOR

Varför rinner tårarna på min lille son?

Fråga

Min tvåårige son har ögon som rinner kanske en gång i timmen. Runt ögonen blir det rött och tårarna rinner,sedan torkar han sig och då är det över. Det verkar inte göra ont. Han verkar inte vara allergisk mot något så vitt vi vet, han har inte heller varit förkyld på länge och han mår bra. 

Svar

Jag tolkar det som att din sons ögon svämmar över av tårvätska. Det innebär att det inte räcker med det vanliga dränaget in i näsan via tårkanalen, utan ett överflöd av tårar rinner ut på huden runt ögonen. Det för med sig att huden runt ögonen blir irriterad.

En anledning till att tårvätskan rinner över är att tårkanalerna inte är tillräckligt vida för att all vätska ska kunna rinna bort. Det blir helt enkelt stopp.  När det inte förekommer några andra symtom över huvud taget, kan detta vara en förklaring.

Jag föreslår att du kontaktar en läkare för att få hjälp med en undersökning. I första hand kan  du vända dig till vårdcentralen. Under tiden föreslår jag att du smörjer din son med en mjukgörande kräm på den, för att minska irritationen där. 

Det kan också finnas flera andra anledningar till att ögonen rinner. Ofta går det att ana sig till orsaken utifrån vad för övriga symtom som förekommer.

  • När anledningen är en förkylning ögonen också bli röda. Man kan uppleva mer eller mindre andra obehag i ögonen, och har oftast också olika förkylningssymtom.
  • Vissa virus kan orsaka sår eller blåsor på hornhinnan. Då får man skavningskänsla och smärtor i ögonen.
  • I de fall ögonproblemet orsakas av bakterieinfektion blir det ofta svullet runt ögonen. Dessa blir röda och fylls av mer eller mindre var, och brukar vara ihop klibbade på morgonen.
  • I de fall tårflödet orsakas av en allergireaktion brukar det klia mycket också. Ögonvitorna kan bli mer eller mindre röda. Ofta får man även symtom från näsan, till exempel klåda, rinnsnuva och nysningar. Oftast är det uppenbart vad som orsakar allergiska reaktioner till exempel att man just kramat en katt om man är allergisk mot pälsdjur. Eller att den som är allergisk mot gräspollen får mest besvär utomhus. 

Birgitta Ivarsson, läkare, specialist i allmänmedicin

Till toppen av sidan