Operationer

Operationer av ögon, öron, näsa och hals

Här kan du läsa mer om exempelvis operation av halsmandlar och brytningsfel i ögat.

Innehåll - Operationer av ögon, öron, näsa och hals

Visa innehåll som:
Hornhinnetransplantation

En transplantation innebär att hornhinnan i ditt öga byts ut mot en hornhinna från en donator. Du kan få en transplantation när din egen hornhinna inte fungerar som den ska. Det görs med en operation. Efter operationen tar det några veckor innan synen återhämtar sig. Ibland kan det ta flera månader.

Operation av brytningsfel i ögat

Du kan få behandling med operation för brytningsfel som närsynthet, översynthet och astigmatism. Det finns flera behandlingsmetoder. Vilken metod som används beror på ditt synfel. Efter operationen kan behovet av glasögon och minska helt eller delvis. Du får betala hela kostnaden för behandlingen själv.

Operation av körtel bakom näsan

Bakom näsan finns en körtel som ingår i kroppens försvar mot infektioner. Den växer under barndomen och kan bli så stor att barnet får besvär, till exempel svårigheter att andas genom näsan. Då kan körteln behöva opereras bort.

Rör i örat

Att få ett rör i örat innebär att ett litet plaströr sätts in i trumhinnan. Ett rör kan hjälpa om du ofta får besvär med infektioner eller vätska i öronen. Det är vanligast att barn får rör i örat.

Operation av halsmandlar

Operationen görs oftast på barn, men även vuxna kan få halsmandlarna bortopererade. Den vanligaste orsaken till att operera bort halsmandlarna hos barn är att de är förstorade.

Mer på 1177.se

Levnadsvanor i samband med en operation

Du som ska opereras kan minska risken för komplikationer om du gör ett uppehåll med att röka och att dricka alkohol. Det har också betydelse att du äter bra och rör på dig.

När barn ska opereras

Både barnet och de vuxna kan ha funderingar när barnet ska sövas och opereras. Det är bra att som vårdnadshavare veta och berätta för barnet om vad som kommer att hända. Det gör att hen känner sig lugnare.

Om du inte är nöjd med vården

Du kan lämna synpunkter eller klaga om du har varit med om något inom vården som du inte är nöjd med. Dina synpunkter kan bidra till att vården blir bättre och säkrare.

Till toppen av sidan