Viktigt med rätt mat vid KOL

Innehållet gäller Västra Götaland

Har man svår KOL är risken för undervikt och undernäring stor. – Undernäring kan innebära minskad mängd muskler, benskörhet och även ett försämrat immunförsvar. Vid KOL kan det därför vara bra med lite extra hull på kroppen som energireserv, säger dietist AnneMarie Grönberg.

KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, drabbar inte bara luftrören och lungorna, utan kan också ge symtom som kan märkas i resten av kroppen som till exempel förlust av muskelmassa. Den kan i sin tur förvärras av den orkeslöshet och andfåddhet som många med KOL känner av. Det blir helt enkelt jobbigare att röra på sig.

Behovet av protein ökar

Sjukdomen kan medföra en ökad nedbrytning av muskelmassa. Det kan man kompensera genom att äta lite större portioner av proteinrika livsmedel: kött, fisk, ägg, baljväxter, samt ost- och mjölkprodukter.

Liksom vid annan kronisk sjukdom är det viktigt att äta en bra sammansatt kost, som motsvarar det individuella behovet av energi och näringsämnen, det vill säga protein, fett, kolhydrater, vitaminer, och mineraler. Det behövs till exempel ett dagligt intag av frukt och grönt. Då får man också i sig fibrer.

Råd vid fetma

Fetma ökar andfåddhet i samband med fysisk aktivitet och kan försämra lungfunktionen. Fetma kan även medföra andra sjukdomar som till exempel hjärt- och kärlsjukdom och diabetes. Som KOL-patient bör man helst inte ha ett BMI, som är lägre än 22 och man får gärna ha ett BMI mellan 25 och 29, om man inte samtidigt har annan sjukdom eller funktionsnedsättning, som gör det olämpligt att ha en sådan vikt. Så här räknar du ut ditt BMI.

Har man KOL och samtidigt fetma bör man minska sitt energiintag från mat och dryck och samtidigt öka sin fysiska aktivitet. Näringsinnehållet i maten bör vara väl sammansatt för att man inte ska förlora muskelmassa i samband med viktminskningen.
– Målet med en behandling är att patienten ska kunna hålla en lagom vikt i förhållande till sin längd och även kunna öka på sin muskelmassa, säger dietist AnneMarie Grönberg.

Välj rätt fett

Fett är det näringsämne som ger mest energi. Det gäller att huvudsakligen välja det omättade fettet, som man får från fet fisk, vegetabiliska oljor, samt nötter, oliver och avokado. Mängden fett i maten behöver anpassas till det individuella behovet av energi, det vill säga om man behöver gå upp i vikt, bibehålla en normal vikt, eller gå ner i vikt.

Förebygg benskörhet

Vid KOL finns risk för benskörhet. Störst risk är det för den som är eller har varit rökare, är medelålders eller äldre, inte är fysiskt aktiv och som är liten och tunn.

Många vistas inte tillräckligt mycket utomhus och får därmed inte den solstrålning på huden som behövs för att det ska bildas D-vitamin i kroppen. D-vitaminbrist kan leda till benskörhet. Viktiga källor för D-vitamin är också fet fisk som lax, sill och makrill, samt D-vitaminberikade bordsmargariner och mjölkprodukter.  De sistnämnda ger även kalk som stärker skelettet.

Rådgör alltid med din behandlande läkare innan du börjar använda vitaminpreparat.

Råd vid undervikt och ofrivillig viktförlust

För att lättare få tillräckligt med energi från maten är det bra att äta flera mindre mål fördelade över dagen. Att äta mycket på en gång kan göra att man blir både trött och får ökad andfåddhet.

– Ät gärna ett litet mål precis innan läggdags. Detta för att undvika en lång nattfasta, som kan medverka till viktförlust och även till att bryta ned kroppens muskelmassa. Nattfastan ska helst inte överstiga 11 timmar, tipsar säger AnneMarie Grönberg.

Väck aptiten

Många med KOL upplever att de blir snabbare mätta än tidigare och att portionerna minskat. Aptitlöshet är ett problem. Det går dock att stimulera aptiten genom att vara ute i friska luften, röra på sig och kanske få hjälp från en vän eller anhörig som kan laga till ens favoriträtt. Gör måltiden till en trevlig stund.
Att äta flera mindre måltider under dagen, till exempel frukost, lunch och middag samt 2-3 mellanmål kan hjälpa aptiten. Ät gärna på regelbundna tider,

I samband med en infektion, eller en försämringsperiod av sjukdomen, är det vanligt att aptitlösheten ökar. Då bör man kontakta sin mottagning för råd och hjälp.

Hjälp som erbjuds

Många vårdcentraler har en astma/KOL-sjuksköterska som kan hjälpa till att följa patientens aptit- och viktutveckling. Som patient har man rätt att få hjälp med kostbehandling. Sköterskan eller läkaren kan remittera patienten till en dietist om det behövs kvalificerad hjälp med kosthållningen och en individanpassad kost som uppfyller behovet av protein, energi, vitaminer och mineraler.

Har man KOL och samtidigt fetma, behövs hjälp med att gå ner i vikt för att man ska orka röra sig och kunna öka sin muskelmassa. Det sker bäst med kostbehandling och samtidig individuellt anpassad träning. Dietist och sjukgymnast/fysioterapeut ger information och stöd.

När man har KOL är det viktigt att man kontrollväger sig regelbundet. Vid ofrivillig viktnedgång, eller snabb viktökning, bör man inte vänta med att kontakta sin mottagning för råd och hjälp. 

Till toppen av sidan