AKTUELLT

Varning för bedrägeri via falska Facebooksidor

Innehållet gäller Västra Götaland

15 augusti 2019: Under sommaren har bedrägerier skett via falska Facebooksidor eller Messenger. Man har låtsas vara från Socialstyrelsen eller Folkhälsomyndigheten alternativt vara en vän.

Avsändarna har utlovat en större summa pengar och sen krävt en administrationsavgift för att betala ut pengarna. Sedan uppmanar bedragarna den som utsätts för bedrägeriförsöket att lämna ut bankkoder och kontonummer samt att betala in pengar.

Falska läkare

Bedragare har tidigare utgett sig för att representera 1177 Vårdguiden eller hälso- och sjukvården. Man har exempelvis velat ha avgifter för ombokning av läkarbesök. Ibland utger bedragarna sig för att vara läkare och vill ha pengar för att skriva ut en livsnödvändig och sällsynt medicin. Bedragarna har uppmanat privatpersoner att signera med mobilt bank-ID eller betala en ombokningsavgift med Swish.

Så skyddar du dig mot nätbedragare

  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Se kortuppgifter och koder som nycklar till dina pengar.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Ring och kontrollera om Facebookmeddelandet du fått verkligen kommer från din vän. Din väns konto kan vara kapat.

Läs mer på Polisens webbplats

Till toppen av sidan