AKTUELLT

Mer kunskap behövs om tandhälsa

Innehållet gäller Västra Götaland

3 januari 2020: Tandhälsan bland barn och ungdomar och inte jämlik. Exempel på riskfaktorer för dålig tandhälsa är att ha föräldrar som själva har dålig tandhälsa, låg utbildningsnivå, sociala problem och låg inkomst. Med kunskap kan många problem med tänderna undvikas. Lär dig mer om tandhälsa eller varför inte låta dina barn ladda ned en app och titta på Rocka munnen-showen!

Karies – hål i tänderna

Du kan själv förebygga karies genom att gå på regelbundna tandhälsokontroller, undvika sötsaker och använda fluortandkräm när du borstar tänderna. Läs mer om karies.

Läs mer om tandsten, tandlossning, ilningar och tandvärk.

Kost och tänder

Den kost som är bra för tänderna är den mat och dryck som innehåller så lite socker och syra som möjligt. Läs mer om kost och tänder.

Hål i mjölktänderna

Mjölktänderna är extra känsliga för karies eftersom de är tunnare än de permanenta tänderna. Trots att barnet kommer att tappa sina mjölktänder är det viktigt att sköta om dem.
Läs mer om karies hos barn.

Rocka munnen

Var med och Rocka munnen här. Folktandvården Sverige har ett digitalt verktyg som gör tandborstningen roligare för både barn och föräldrar. I appen finns både ett kul spel och en musikalisk timer. Barnen kan spela och styla bandet och titta på Rocka munnen-showen morgon och kväll tillsammans med en vuxen samtidigt som tänderna borstas.
Läs mer om Rocka munnen.

Till toppen av sidan