AKTUELLT

Gruppträning är bra vid hjärtproblem

Innehållet gäller Västra Götaland

5 Augusti 2019: En persons fysiska kapacitet blir bättre vid både hjärtsvikt och förmaksflimmer om hen får individanpassad fysisk träning under ledning av fysioterapeut. Metoden ger bättre resultat än fysisk aktivitet på recept för dessa patientgrupper, visar en avhandling.

Den som har kronisk hjärtsvikt blir snabbt andfådd, och klarar ofta bara att gå kortare sträckor. Även förmaksflimmer leder till nedsatt fysisk kondition, och ofta oro för att belasta hjärtat. Främst är det äldre personer som drabbas av sjukdomarna.

– Många patienter undviker att röra på sig och att träna, av rädsla för att anstränga sitt hjärta för mycket. Jag tror att det ger ett viktigt socialt stöd att få träna tillsammans med andra inom hjärtrehabiliteringen, och att de där vågar ta i mer i sin träning eftersom den är individanpassad och handledd av en fysioterapeut, säger Maria Borland, disputerad vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och kliniskt verksam fysioterapeut inom primärvården i Västra Götaland.

Läs hela artikeln

Mer på 1177.se

Permanent förmaksflimmer

Hjärtsvikt

Rörelse är livsviktigt

Reportage: Efter hjärtinfarkten ser Björn träningen som en livräddare

 

Till toppen av sidan