Aktuellt

Förnya recept och intyg inför sommaren

Innehållet gäller Västra Götaland

Behöver du förlänga ett recept eller läkarintyg, vaccinera dig, få preventivmedel eller beställa hem hjälpmedel under sommaren? Då är det bra att passa på nu innan semestrarna startar. Det är också bra att veta hur vården fungerar under sommaren ifall du behöver söka vård, så slipper du vänta i onödan.

Förnya dina recept

Under semestertider kan det ta längre tid att till exempel förnya ett recept. För att du ska slippa vänta är det bra att förnya sina recept redan nu så att du säkert har det du ska när du behöver det. Vänd dig i första hand till den enhet/läkare som skrivit ut ditt recept.

Läkarintyg och andra intyg

Under semestertid kan öppettiderna i vården vara begränsade. Tänk på att kontakta din vårdgivare så snart som möjligt om du behöver förlänga ett läkarintyg eller är i behov av något annat intyg.

Hjälpmedel och vaccinationer

Detsamma gäller för att beställa hjälpmedel eller vaccinera dig. För att du säkert ska få det du behöver är det bra att planera i god tid.

Vård under sommaren

Om du mår dåligt eller har skadat dig och inte vet om det räcker med egenvård eller om du bör söka sjukvård – då kan du ringa 1177 eller din vårdcentral. Du får då prata med en erfaren sjuksköterska som kan ge dig medicinska råd. Sjuksköterskan ställer inte diagnos men bedömer ditt vårdbehov och hänvisar rätt i vården. Du kan även ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning om du befinner dig utomlands på telefonnummer +46 771-11 77 00.

Din vårdcentral har avtal med en jouröppen mottagning/jourcentral. Dit vänder du dig när vårdcentralen har stängt. Du kan använda tjänsten Hitta vård för att söka fram närmsta vårdcentral eller jourcentral. Du kan också kontakta mottagningen om du loggar in i 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Om det är risk för allvarliga hälsoproblem om du väntar, ska du uppsöka vård. Vid livshotande tillstånd ring 112.

Läs mer om att söka vård i Västra Götaland

Till toppen av sidan