AKTUELLT

Allt fler kvinnor söker vård för könsstympning

Innehållet gäller Västra Götaland

29 maj 2019: Allt fler kvinnor som utsatts för könsstympning söker vård för sina besvär. I Angered finns Vulvamottagningen, en av två mottagningar i Sverige som erbjuder vård och stöd både fysiskt, psykiskt och psykosocialt. Föreningen Hela Blomman som samarbetar med Vulvamottagningen har nu fått VGR:s människorättsstipendium.

Kvinnlig könsstympning innebär att delar eller hela yttre könsorganet tas bort eller skadas. Oavsett hur stort eller litet ingreppet är, är det ett trauma som kan ge både fysiska och psykiska besvär.

Sverige har idag många nya invånare som har sitt ursprung i länder där kvinnlig könsstympning förekommer. Många av dessa invånare är bosatta i förorter som Angered – en stadsdel i nordöstra Göteborg där 53 procent av invånarna är utlandsfödda. Det är också här som Vulvamottagningen ligger, på Angereds Närsjukhus.

Vulvamottagningen på Angereds Närsjukhus har till uppdrag att hjälpa kvinnor som utsatts för någon form av könsstympning. Mottagningen ska dessutom bidra till att öka kunskapen bland befolkningen om vilka hälsokonsekvenser, fysiskt och psykiskt, som ingreppet kan ge.

Läs hela artikeln

Vulvamottagningen

Mer på 1177.se

Kvinnlig könsstympning

Till toppen av sidan