Aktuellt i Västra Götaland

Ha en bra sommar och en trygg resa

Innehållet gäller Västra Götaland

OM olyckan är framme och du kanske bränner dig på en växt eller manet, får ett giftigt stick, blir magsjuk eller får för mycket med sol. Då kan det vara bra att veta hur du ska göra för att mildra symtomen eller om du behöver söka vård. Här finns bra tips.

Ett barn drar en plastvagn på en strand. Barnet är välskyddat mot solen med kläder,

Sommaren är för de flesta en underbar tid men ibland händer saker som kan förstöra nöjet. Med kunskap kan man förhindra mycket. Vet du hur du utför hjärt- och lungräddning, stoppar blödning eller vad du ska göra i händelse av förgiftning?
Du kan också lära dig hur en björnloka ser ut. Den kan ge brännskador. Eller vet du vad du ska göra om du blir stucken av en fjärsing eller biten av en huggorm?

Giftinformationscentralen har många bra tips på vad du ska tänka på om du har fått gift i dig eller på dig. Hit kan du ringa dygnet runt för att få råd, telefonnumret är 010-457 67 00. Är det akut ska du ringa 112.

På västkusten är annars den största risken att man blir bränd av maneter. Insekter kan också vara otäcka, inte minst om du har insektsallergi.

Havet och sjöarna ska man ha respekt för. Det är lätt att överskatta sin egen simförmåga. Drunkningsolyckor kan hända överallt där det finns vatten. Det skadar inte att fundera på vad vattensäkerhet och första hjälpen innebär.

Till toppen av sidan