Aktuellt i Västra Götaland

Vanliga frågor till 1177

Innehållet gäller Västra Götaland

28 december 2022: Samtalen som kommer in till 1177 varierar lite beroende på årstid och aktuella sjukdomar. Här är några vanliga ämnesområden som många ringer om just nu.

Flera som ringer har administrativa frågor. Ofta handlar det om saker som du kan läsa om när du loggar in på 1177.se. Antalet tjänster varierar mellan olika mottagningar. I regel har en vårdcentral fler tjänster än en specialistmottagning. Exempel på vad du ofta kan göra i inloggat läge är:
Byta vårdcentral, läsa din journal, avboka eller omboka tid, förnya recept, skicka meddelande, begära intyg, fråga om remiss, se information om recept.

Feber

Du kan få feber i samband med en virusinfektion, till exempel en förkylning. Febern kan också bero på en infektion som orsakas av bakterier. Du kan även få feber av andra orsaker, som till exempel matförgiftning.
Febern kommer oftast tillsammans med ett eller flera andra symtom.
Läs mer om feber

Feber hos barn

Sjukt barn med febertermometer i munnen. Vuxen person lägger sin hand över barnets panna.
Just nu är det många som ringer angående feber hos barn. Foto: Victoria Art/Pixabay

De allra flesta barn som får feber behöver inte söka vård. Det finns dock undantag. Här kan du läsa när du ska söka vård När ska jag söka vård

Om det inte går att kontakta vårdcentralen eller jourmottagningen, sök vård på en akutmottagning.
Om du inte är säker och behöver råd och en medicinsk bedömning av en sjuksköterska så ring 1177 på telefon.
Läs om feber hos barn

Ont i magen

Du kan få ont i magen av många anledningar. Orsaken kan vara tydlig, till exempel vid matförgiftning eller mensvärk. Ibland är det svårare att veta vad det beror på, till exempel om besvären handlar om stress eller en sjukdom som är svår att upptäcka. Ofta går magont över av sig själv, men ibland kan behandling behövas.
Läs mer om ont i magen hos vuxna
Läs mer om ont i magen hos barn

Hosta

Det finns många orsaker till att du har hosta. Här är några av de vanligaste:

 • förkylning,
 • luftrörskatarr,
 • covid-19.

Andra sjukdomar som kan ge hosta:

 • lunginflammation,
 • KOL,
 • astma.

Läs mer om hosta

Hosta hos barn

Den vanligaste orsaken till att barn hostar är en förkylning, men besvären kan också bero på till exempel krupp eller astma. Hosta går oftast över av sig själv, även om det kan ta flera veckor. Ibland behöver barnet behandling mot det som orsakar hostan eller för att minska besvären.
Läs mer om hosta hos barn

Andningssvårigheter hos barn

Barn kan få svårt att andas av olika orsaker. Det kan vara att luftvägarna blir trängre eller att lungorna inte fungerar som de ska. Barnet kan ha astma eller en infektion, eller ha fått något föremål i luftvägarna. Andningssvårigheter kan vara mycket allvarligt. Därför behöver du oftast söka vård direkt för barnet.

Läs mer om andningssvårigheter hos barn

Ont i halsen

Att ha ont i halsen är vanligt hos både barn och vuxna. Det kan bero på många olika saker. Ofta går ont i halsen över av sig själv, men ibland kan det behövas någon form av behandling.
Läs mer om ont i halsen

Tips

På 1177.se finns en slags digital hjälp för att bedöma symtom vid lättare besvär och när man ska söka vård. Här får du också tips på egenvård och var du kan läsa mer.
Vanliga symtom - när ska jag söka vård?

Prova också att chatta med den digitala assistenten Liv. Den finns bland annat på startsidan på 1177.se.
Liv utbildas hela tiden till att lära sig behärska fler ämnesområden. Just nu kan hon svara på frågor om: 

 • Covid-19
 • Administrativa frågor
 • Vårdgaranti
 • Sexuell hälsa
 • Graviditet
Till toppen av sidan