Vanliga frågor till 1177
Innehållet gäller Västra Götaland20 juni 2022: Samtalen som kommer in till 1177 varierar lite beroende på årstid och aktuella sjukdomar. Här är några vanliga ämnesområden som många ringer om just nu.
Flera som ringer har administrativa frågor. Ofta handlar det om saker som du kan läsa om när du loggar in på 1177.se. Antalet tjänster varierar mellan olika mottagningar. I regel har en vårdcentral fler tjänster än en specialistmottagning. Exempel på vad du ofta kan göra i inloggat läge är:
Byta vårdcentral, läsa din journal, avboka eller omboka tid, förnya recept, skicka meddelande, begära intyg, fråga om remiss, se information om recept.
Barn och feber

De allra flesta barn som får feber behöver inte söka vård. Det finns dock undantag. Här kan du läsa när du ska söka vård När ska jag söka vård
Om det inte går att kontakta vårdcentralen eller jourmottagningen, sök vård på en akutmottagning.
Om du inte är säker och behöver råd och en medicinsk bedömning av en sjuksköterska så ring 1177 på telefon.
Läs om feber hos barn
Hjärnskakning
Du kan få hjärnskakning om du slår i huvudet hårt. Det är oftast inte allvarligt. Men om du har svimmat efter ett slag mot huvudet eller inte minns vad som har hänt är det viktigt att genast söka vård.
Läs mer om hjärnskakning
Allergi och överkänslighet
Det finns många olika slags allergier. På sommaren blir insektsallergi Insektsallergi - 1177 aktuell. När immunförsvaret reagerar mot ämnet för att skydda kroppen får du en allergisk reaktion. Det är ovanligt med svåra allergiska reaktioner efter geting- eller bistick.
Även pollenallergi hör sommaren till. Pollenallergi ger besvär som röda och kliande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och rinnsnuva. Hur svåra besvär du får beror på hur känslig du är och hur mycket och vilka typer av pollen som finns i luften.
Läs mer om allergier och överkänslighet
Ont i halsen
Att ha ont i halsen är vanligt hos både barn och vuxna. Det kan bero på många olika saker. Ofta går ont i halsen över av sig själv, men ibland kan det behövas någon form av behandling.
Läs mer om ont i halsen
Ont i magen
Du kan få ont i magen av många anledningar. Orsaken kan vara tydlig, till exempel vid matförgiftning eller mensvärk. Ibland är det svårare att veta vad det beror på, till exempel om besvären handlar om stress eller en sjukdom som är svår att upptäcka. Ofta går magont över av sig själv, men ibland kan behandling behövas.
Läs mer om ont i magen hos vuxna
Läs mer om ont i magen hos barn
Urinvägsinfektion
Det finns flera sorters bakterier som kan orsaka urinvägsinfektion. Vanligast är kolibakterier, som brukar finnas i tarmen.
Urinvägsinfektion utan feber
Du kan ha urinvägsinfektion utan feber. Då finns infektionen oftast i urinröret och urinblåsan. Urinvägsinfektion utan feber kallas också för cystit som betyder inflammation i blåsan. Därför kallas urinvägsinfektion ibland också för blåskatarr.
Urinvägsinfektion med feber
Du kan också ha urinvägsinfektion med feber. Då har infektionen spridit sig till urinledarna och njurarna. Det kallas ibland för njurbäckeninflammation eller pyelonefrit.
Urinvägsinfektion skiljer sig en del åt mellan kvinnor och män och barn.
Läs mer om urinvägsinfektion hos kvinnor
Läs mer om urinvägsinfektion hos män
Läs mer om urinvägsinfektion hos barn
Utslag och hudförändringar hos barn
Alla barn får någon gång utslag, prickar eller något slags förändring i huden. Det kan till exempel vara eksem, födelsemärken eller utslag som beror på infektioner. Ta hjälp av en bildguide som ger exempel på vanliga utslag eller sådana som det kan vara viktigt att ha koll på.
Bildguide: Utslag och hudförändringar hos barn
Tips
På 1177.se finns en slags digital hjälp för att bedöma symtom vid lättare besvär och när man ska söka vård. Här får du också tips på egenvård och var du kan läsa mer.
Vanliga symtom - när ska jag söka vård?
Prova också att chatta med den digitala assistenten Liv. Den finns bland annat på startsidan på 1177.se.
Liv utbildas hela tiden till att lära sig behärska fler ämnesområden. Just nu kan hon svara på frågor om:
- Covid-19 och coronaviruset
- Vårdgarantiservice och valfrihet i vården
- Graviditet
- Sexuell hälsa
- Sjukresor och administration