Aktuellt i Västra Götaland

Det här ringer man om till 1177

Innehållet gäller Västra Götaland

8 juli: Orsaken till att man ringer 1177 varierar över tid beroende på vilka smittor som är aktuella. TV-program och media kan också öka intresset och oron för olika hälsobesvär. Här är en lista över vanliga kontaktorsaker första veckan i juli 2024. Många frågar också om regler, rättigheter, avgifter och hur vården fungerar.

Ont i magen hos vuxna

Du kan få ont i magen av många anledningar. Orsaken kan vara tydlig, till exempel vid matförgiftning eller mensvärk. Ibland är det svårare att veta vad det beror på, till exempel om besvären handlar om stress eller en sjukdom som är svår att upptäcka. Ofta går magont över av sig själv, men ibland kan behandling behövas.
Läs mer om ont i magen hos vuxna

Feber hos barn

Feber är ett av kroppens sätt att försvara sig mot infektioner som orsakas av virus eller bakterier. Barn får lätt feber, men det behöver inte betyda att de är särskilt sjuka. Det viktiga är hur barnet mår i övrigt.
Läs mer om feber hos barn

Behandling med läkemedel

På 1177.se kan du läsa olika texter om läkemedel, till exempel behandling med läkemedel vid olika sjukdomar. Du kan också få råd om hur du tar läkemedel och annat som kan vara bra att veta när du använder läkemedel.
Du kan också ringa Läkemedelsupplysningen. Hit kan du ringa och ställa frågor om dina mediciner – till exempel hur de fungerar eller hur de ska förvaras. Du kan även diskutera frågor som rör kombination av läkemedel eller biverkningar.
Läs mer om behandling med läkemedel

Ont i bröstet

Ont i bröstet beror ofta på att musklerna i bröstkorgen är överansträngda. Psykisk spänning kan också göra att du känner obehag i bröstet. Ibland kan bröstsmärtor bero på något allvarligt som kärlkramp eller hjärtinfarkt. Ring 112 om du får en stark smärta i bröstet som inte går över inom 15 minuter.
Läs mer om att ha ont i bröstet

Ont i halsen

Att ha ont i halsen är vanligt. Det kan bero på många olika saker, till exempel på en vanlig förkylning, en infektion med bakterier eller att du har skrikit eller sjungit högt. Oftast går halsont över av sig själv men ibland kan du behöva behandling.
Läs mer om att ha ont i halsen

Ögoninflammation

Det är vanligt att få en ögoninflammation, oftast i samband med en förkylning. Inflammationen läker oftast inom fem dagar utan behandling med läkemedel. Ögoninflammation beror oftast på att du har fått en infektion i ögat. Det är vanligt att få en ögoninflammation i samband med en förkylning.
Läs mer om och titta på en film hur du tvättar ögat vid ögoninflammation

Yrsel

Vid yrsel brukar kroppen kännas ostadig, till exempel när du reser dig upp. Att bli yr är vanligt och kan ha många orsaker. Yrsel går oftast över snabbt och är inte skadlig, även om det kan kännas obehagligt. Ring genast 112 om någon har yrsel och samtidigt får ont i bröstet, blir förlamad eller har svårt att andas.
Läs mer om yrsel

Hosta

Hosta är ett sätt för luftvägarna att försöka göra sig av med sådant som irriterar. Oftast beror hostan på en förkylning och då går den över av sig själv, även om det kan ta flera veckor. Hosta kan också bero på andra sjukdomar i luftvägarna eller lungorna, eller att luftvägarna irriteras av till exempel rök.
Läs mer om hosta

 

Till toppen av sidan