Senast reviderad 2015-05-22

Hur kan jag bli brun trots känslig hy?

Fråga

Jag är känslig för solen och bränner mig lätt. Kan jag använda någon brun-utan-sol produkt eller någon som innehåller betakaroten för att slippa att bränna mig i solen? Eller kan solarium hjälpa mig så jag inte bränner mig?

Svar

Nej, det går inte att förbereda sig för solen med hjälp av brun-utan-solprodukter eller solarier. Jag ska förklara varför.

  • De flesta brun-utan-solprodukter innehåller inte något skydd mot UV-strålning och därmed får du inget skydd mot solens strålar, även om du ser solbrun ut. När du solar ska du därför betrakta huden som "icke-solad" och välja en solskyddsprodukt anpassad efter det. Solskyddsfaktorn ska vara anpassad efter din hudtyp.
  • Det som kan vara lite svårare när man använder brun-utan sol är att se hur huden reagerar vid solning om huden har fått en grundfärg av brun-utan-solprodukter. Därför är det bra att vara extra försiktig och sola långsamt, lite i taget.
  • Solarier ger inte den nödvändiga förtjockningen av överhuden som skyddar mot solskador, eftersom den till största delen ger UVA-strålning, inte UV-strålning som i solen. Därför är det inte meningsfullt att ”grunda” i solarium innan du går ut i solen.

Det som skyddar huden från att bli bränd av solen är hudens pigmentering. I huden finns melanocyter, celler som producerar pigment som ska skydda oss från solen. En person med ljus och rödlätt ton har mindre pigment och blir därför extra känslig för solen och får lättare solskador på huden. Huden blir redan efter en kort tid i solen röd. Tvärtom gäller, att en person med mycket pigment, särskilt mörkhyade, tål solen bättre.

Ladda gärna ner strålsäkerhetsmyndighetens app "Min soltid".

Karin Strååt, Läkare, specialist i allmänmedicin