Vad händer i kroppen när du blir kåt?

Skriv ut (ca 2 sidor)

Sexuell upphetsning kan antingen starta i hjärnan av olika sinnesintryck, upplevelser och tankar. Den kan också starta i kroppen, genom beröring och smekningar.

Skriv ut

När man blir sexuellt upphetsad börjar hjärtat slå fortare. Blodflödet ökar i huden och underlivet och man känner sig varm. Pulsen ökar och man kan bli rosig. Bröstvårtorna styvnar. Andningen blir snabbare, musklerna spänns och svettningen ökar. Blir man mycket upphetsad kan man börja skaka lite. 

I blygdläpparna, klitoris, runt slidöppningen och i penisen finns svällkroppar som fylls med blod när man blir kåt.

När svällkropparna i klitoris eller penisen blir hårda och reser sig, kallas det för erektion eller stånd. Slidan vidgas, blir djupare och fuktigare. Den ökade våtheten kallas lubrikation.

Pungen dras ihop och upp mot kroppen. Från penisen kommer det ofta en genomskinlig vätska ur urinröret som kallas försats. Försatsen fuktar ollonet och vidgar, smörjer och rengör urinröret. Försatsen kan också innehålla lite spermier.

Kroppen kan reagera av sig själv

Kroppen kan reagera av sig själv

Man kan också få stånd och bli svullen och våt utan att vara upphetsad. Det händer till exempel när man sover och det kan ske flera gånger varje natt. Då slappnar kroppen och svällkropparna av på samma sätt som vid sexuell upphetsning.

Det kan också hända att man får stånd eller blir fuktigare i könet om man sitter på något som skakar – till exempel en cykelsadel på en grusväg eller på ett bussäte. Det som händer är att signaler går direkt till könsorganet utan att gå förbi hjärnan.

Fäll ihop

Vad händer när du får orgasm?

Vad händer när du får orgasm?

Under orgasmen ökar andningen och blodflödet ännu mer. Den sexuella upphetsningen når sin höjdpunkt i regelbundna sammandragningar av musklerna i bäckenet. Hur länge sammandragningarna varar och hur lång tiden är mellan dem varierar. Alla upplever heller inte att de har sammandragningar. Orgasmen kan vara olika stark vid olika tillfällen.

Efter orgasmen kan kroppen återgå till ett avslappnat tillstånd och musklerna sluta vara spända. En del känner sig avslappnade, lugna och kanske lite sömniga, medan andra känner sig pigga och energiska. Vissa kan snart inpå en orgasm uppleva en ny orgasm, om de fortsätter att stimulera sig. Det kallas för multipla orgasmer. När personer som har en penis får utlösning försvinner oftast möjligheten att få multipla orgasmer.

Fäll ihop

Är utlösning samma sak som orgasm?

Är utlösning samma sak som orgasm?

När personer som har en penis får utlösning drar musklerna ihop sig och hjälper till att stöta ut sädesvätska. Utlösning kommer ofta i samband med orgasm, men orgasmen är inte samma sak som utlösningen. Utlösningen är själva sperman medan orgasmen är den sköna känslan.

Även personer som har en vagina kan få utlösning i samband med att de får orgasm. Urinröret är omgivet av körtlar, och vid sexuell upphetsning töms körtlarna på en speciell vätska. Då rinner eller sprutar vätskan ut. Det kallas ibland för squirt, fontänorgasm eller sprutorgasm.

Vissa gånger kan man få bara utlösning och andra gånger kan man få bara orgasm. Men oftast kommer de samtidigt.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Publicerad:
2017-08-22
Redaktör:

Kalle Persson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Sandra Dahlén, Sexualupplysare, Frilans