Alkohollinjen

Alkohollinjen är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Rådgivningen sker per telefon och är kostnadsfri. Det går att ringa från hela landet och du som ringer kan vara anonym.

Ring 020-84 44 48.

Vad är Alkohollinjen?

Har du börjat fundera över dina alkoholvanor och kanske också över hur du skulle kunna förändra dem? Eller är du anhörig och behöver prata om det? På Alkohollinjen arbetar rådgivare som du kan diskutera din situation med. De kan också ge dig stöd för att genomföra den förändring du önskar. All kontakt sker per telefon, anonymt, och det är kostnadsfritt. Det går bra att ringa från hela landet.

Varför finns Alkohollinjen?

Människor är olika och därför är det bra att det finns stöd i flera former. För en del kan Alkohollinjen vara ett bra alternativ. Du behöver inte boka någon tid i förväg och inte heller åka iväg till en mottagning. Du får ett personligt bemötande utan att du behöver träffa den du talar med personligen.

För vem?

Alkohollinjen är till för personer som inte har för omfattande problem men som ändå har kommit fram till att de vill förändra sina alkoholvanor. Den som har svårare eller mer långvariga problem behöver ofta andra eller mer omfattande insatser. Anhöriga kan få stöd både för sin egen del och för att stödja sin anhörige som har alkoholproblem.

Alkohollinjen tar emot samtal från hela landet.

Så fungerar det

Syftet med samtalsmetoden som Alkohollinjen använder är att öka din egen motivation och förmåga att förändra dina alkoholvanor. Behandlingen anpassas efter hur allvarliga dina alkoholproblem är och vilka förändringar du är beredd att genomföra. Förutom kontakterna per telefon kan Alkohollinjen också föreslå övningar du kan utföra hemma. För vissa kan det räcka med ett samta, medan andra kan behöva få stöd vid flera tillfällen. Den som vill ha flera kontakter med Alkohollinjen kan välja mellan att ringa själv eller att bli uppringd på en överenskommen tid.

Vilka svarar på Alkohollinjen?

Bland rådgivarna på Alkohollinjen finns bland annat folkhälsovetare, hälsopedagoger, sjuksköterskor och socionomer. Alla har utbildats för att arbeta med telefonrådgivning för personer med alkoholproblem.

Samarbeten och finansiering

Alkohollinjen öppnade i januari 2007 och drivs av Stockholms läns landsting. Verksamheten finansieras av Stockholms läns landsting och Folkhälsomyndigheten.

Öppettider

Alkohollinjen har öppet klockan 12.00 - 19.00 alla helgfria vardagar mellan måndag och torsdag. På fredagar är det öppet klockan 12.00 - 17.00.

Arbetsbelastningen för rådgivarna kan variera över dagen. Prova gärna olika dagar och tider om det är svårt att komma fram.

Kontakt

Telefonnummer: 020-84 44 48.

Beställa material

Välkommen att beställa kort med kortställ för väntrum, receptioner och andra offentliga rum. Ring 020-84 44 48 eller skicka e-post till info@alkohollinjen.se.

Läs mer på 1177.se

Alkohol och droger, riskbruk och missbruk

Följ gärna Alkohollinjen på Facebook.

Senast uppdaterad:
2015-08-19
Skribent:

Ingrid Stjernström Roos, 1177 Vårdguiden

Redaktör:

Anna-Lena Byström, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Kerstin Damström Thakker, Driftsansvarig Alkohollinjen