Senast reviderad 2017-02-22

Jag har en vän som får riktiga vredesutbrott. Har ni några tips om hur jag ska göra för att hjälpa honom?

Fråga

Jag har en vän som får riktiga vredesutbrott. Han blir jättearg, skriker så det sprutar spott och blir nästan okontaktbar. Han själv tycker inte att det här är onormalt. Han har alltid haft lätt för att bli arg, ända sedan han var liten. Jag har föreslagit KBT, men det gillar han inte. Har ni några tips om hur jag ska göra?

Svar

Det är viktigt att han eller ni båda får hjälp med detta av någon professionell, som arbetar med såna här saker. Därför tycker jag att ni ska kontakta en psykolog eller psykoterapeut, antingen på vårdcentralen eller privat. KBT är en av många terapiformer som används för att hantera den här typen av oönskade beteenden, men det finns flera olika psykoterapimetoder som kan vara lämpliga.

Det är ett bra tecken att du uppmärksammar detta och mitt råd är alltså att du eller ni kontaktar vården för att få rätt hjälp.

Det är svårt att få någon att "ändra sig" men det finns vissa saker som exempelvis kan öka stresståligheten. Att tänka på att försöka få tillräckligt med sömn och äta hälsosamt och varierat samt få till minst 30 minuters motion varje dag, är bra saker man kan göra själv. Då blir kroppen uttröttad på ett bra sätt och får bästa möjliga förutsättningar för återhämtning.

Ilska och aggression tar sig olika uttryck hos oss människor. En del personer har större tendens till vredesutbrott medan andra sällan blir ordentligt arga. Det finns förstås en gräns för när den här typen av utbrott blir både obehagliga och skrämmande. Det låter som att den gränsen är passerad för din vän.

Om man känner sig stressad och nedstämd är det vanligt att få den här typen av symtom. Koncentrationssvårigheter och en tendens att bli lättirriterad är oftast ett av de tidigaste tecknen på att det är "för mycket". Allt det här är vanliga reaktioner på stress. Det är med detta inte sagt att det är just stress som är orsaken till att din vän är aggressiv. Även många andra faktorer vägs in i vårt temperament. Eftersom din vän haft dessa besvär sedan han var liten så skulle det kunna finnas en annan förklaring än stress men det är som sagt bara spekulationer.

 

Lennie Lindberg, Distriktssköterska