Befinner man sig i ett nordiskt land och behöver nödvändig vård får man det till samma kostnad som de som bor i det landet. För att få den vård man behöver räcker det med att man kan intyga var man bor i Sverige.
Boende i de nordiska länderna har också rätt till ersättning för merutgifter vid hemtransport om man är sjuk.
EU-, EES-länder och Schweiz
Som försäkrad i Sverige har man rätt till ett europeiskt sjukförsäkringskort, ett så kallat EU-kort. Det visar att man ingår i det svenska socialförsäkringssystemet. Har man med sig kortet vid tillfällig vistelse i EU, EES-länderna Island, Norge och Liechtenstein samt i Schweiz, har man rätt till nödvändig sjukvård till samma kostnad som de som bor i det land man befinner sig. EU-kortet beställer man från Försäkringskassan. Kortet, som är gratis, gäller i tre år och är personligt. Även barn måste ha ett eget kort.
Man ska inte heller behöva åka hem enbart för att få återkommande vård för exempelvis en kronisk sjukdom eller för att göra medicinska kontroller, till exempel diabetes- eller blodtryckskontroller. Även om det räknas som nödvändig vård är det ändå bra att förbereda den läkare eller vårdpersonal som man kommer att bli behandlad av att man behöver vård. Den behandlande läkaren i Sverige bör också veta att man ska resa iväg.
EU-kortet ska visas tillsammans med en ID-handling varje gång man söker vård. Har man glömt sitt EU-kort eller inte hunnit skaffa ett, kan man få ett intyg från Försäkringskassan om att man är berättigad till ett EU-kort. Ett sådant intyg kan till exempel skickas med fax till det sjukhus eller den klinik man behandlas på.
Ibland är det också möjligt att få ersättning från Försäkringskassan när man kommer hem. Till exempel om vårdgivaren inte godtar kortet, trots att det borde gälla. Då är det viktigt att ha kvitto på utläggen. Då får man ersättning för vad vården skulle ha kostat om man skulle ha fått den i Sverige, minus patientavgifter. Förutom vårdkostnader kan man också få utgifter för tandvård, läkemedel och hjälpmedel ersatta.
Om man använt sitt EU-kort är det Försäkringskassan i Sverige som betalar ersättningen för vården till det land där man fått vården. Själv betalar man samma avgifter som de som bor i landet betalar.
En reseförsäkring täcker oftast ytterligare kostnader, till exempel för vård hos privata vårdgivare som inte ingår i landets allmänna sjukvårdssystem och kostnader för sjuktransport hem.
Om man är försäkrad i Sverige och studerar i något EU- eller EES-land, eller i Schweiz, har man rätt till nödvändig sjukvård i det landet på samma villkor som landets invånare eftersom det räknas som en tillfällig vistelse. Då ska man ha sitt EU-kort med sig till sjukhuset eller kliniken.
Med en smarttelefon kan man ladda ner en app om EU-kortet. Där kan man bland annat läsa om hur man använder kortet i EU-länderna, vilken vård som ingår och vad det kostar. Däremot kan man inte använda appen som ett EU-kort.
Läs mer: Europeiska sjukförsäkringskortet.
Konventionsländer
Sverige har överenskommelser om sjukvård, som också kallas konventioner, med några länder utanför Europa: Australien, Algeriet, Israel, Turkiet och delstaten Québec i Kanada.
Konventionerna ger rätt till olika typer av vård, som Försäkringskassan kan informera om. Då visar man sitt svenska pass och ibland även ett intyg man fått från Försäkringskassan. EU-kortet gäller inte.
Övriga länder
Om man blir sjuk i något annat land i världen måste man själv betala sina sjukvårdskostnader. Ofta ingår reseskydd i hemförsäkringen. Via en larmcentral som är kopplad till den försäkring man har kan man få information om vilket sjukhus man kan kontakta om man blir sjuk utomlands. Man kan också via larmcentralen få hjälp med att betala vårdkostnaderna och även hjälp med hemtransport om det skulle behövas.