Barn som äter osunt dricker oftare alkohol i tonåren

Barn som äter osunt löper ökad risk för att allt för tidigt, redan i yngre tonåren, skaffa sig regelbundna alkoholvanor, visar en studie publicerad i tidskriften Public Health Nutrition. Sambandet är starkare än andra faktorer som exempelvis föräldrars utbildning och inkomst.

– Vi måste öka medvetenheten om de långsiktiga effekterna av hälsosam mat tidigt i livet, konstaterar Lauren Lissner, professor i epidemiologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Slutsatsen blir inte att eliminera fett i barn kost, men däremot undvika exempelvis socker, trans- och mättade fetter, och den kombination av socker och fett som ofta finns i processad mat, menar forskarna. De efterlyser också strängare lagstiftning mot reklam för onyttig mat.

– Det är viktigt inte bara för att undvika karies, fetma och diabetes. Det finns väldigt många fler fördelar med att barn får hälsosam mat, säger Lauren Lissner.

Läs hela artikeln

Mer på 1177.se

Tema alkohol

Tema livsstil och hälsa

Så äter du hälsosamt

Droger och alkohol, Umo.se

Text: Sahlgrenska akademin

Till alla nyheter