Ben och fötter

Schlatters sjukdom

Schlatters sjukdom beror på att lårmuskelns senfäste blir inflammerat och svullet. Senfästet sitter på en knöl några centimeter under knäskålen. Den förstorade knölen kan sedan finnas kvar även när själva inflammationen och smärtan har försvunnit.

Schlatters sjukdom är vanligt hos barn och ungdomar mellan åtta och femton år. Sjukdomen kan komma om barnet växer snabbt och samtidigt överanstränger knäna. Det är framför allt de som idrottar som får sjukdomen.

Symtom

Det är vanligt att knölen nedanför knät svullnar upp, gör ont och känns ömt. Det gör ont när barnet idrottar, framför allt om idrotten innehåller hopp. Men det kan också göra ont när hen till exempel löptränar, går i trappor eller har suttit länge och ska resa sig upp.

Läs mer om knäbesvär hos barn och tonåringar.

När och var ska jag söka vård?

De allra flesta som får Schlatters sjukdom behöver ingen behandling eftersom besvären brukar gå över av sig själv.

Kontakta en vårdcentral om barnet har ont i knät och inte kan idrotta som vanligt. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.

Behandling

Schlatters sjukdom brukar gå över av sig själv när barnet blir äldre och slutar växa. De flesta blir bra inom två år. Men för en del fortsätter smärtan även några år i vuxen ålder.

Det första barnet ska göra är att undvika aktiviteter som gör ont. Hen kan till exempel prova en annan sport om träningen är hård och gör ont. Ibland kan det räcka med att undvika den allra hårdaste träningen eller tävlingarna.

Stretchning och träning av musklerna i knät kan lindra besvären. Man kan också bli hjälpt av fysioterapi och ett speciellt förband eller tejpning, som sätts på knät när man gör någon fysisk aktivitet.

Barnet kan behöva opereras om det inte hjälper eller om hen har svåra besvär. Vid en operation tar läkaren bort en del av den svullna knölen.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Informationen ska gå att förstå

Du ska få vara delaktig i din vård. För att kunna vara det behöver du förstå informationen som du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om det behövs. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård

Även barn ska få vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du till exempel har en hörselnedsättning

Du som behöver hjälpmedel ska få information om vad som finns. Du ska också få veta hur du ska göra för att få ett hjälpmedel.

Läs mer på 1177.se

Så fungerar muskler och senor

Muskler och senor gör att vi kan röra på oss och att viktiga organ i kroppen kan fungera. Musklerna ger stöd till skelettet och skyddar inre organ. I musklerna bildas också värme som hjälper till att hålla kroppstemperaturen på en lagom nivå.

Till toppen av sidan