Hjärtsäcksinflammation

Om du har fått en hjärtsäcksinflammation har den dubbla hinnan som finns kring hjärtat blivit inflammerad. Då samlas vätska mellan hinnorna, hjärtat får svårare att pumpa blodet och blodcirkulationen försämras. Med behandling kan inflammationen gå över på ett par dagar eller veckor, men det kan ibland ta flera månader eller år.

Hjärtsäcksinflammation orsakas ofta av en virusinfektion, men den kan också bero på någon sjukdom som till exempel ledgångsreumatism eller hjärtinfarkt. Oftast har du också en hjärtmuskelinflammation samtidigt.

Risken att få hjärtsäcksinflammation ökar om du idrottar trots att du har halsont eller feber. Den är också större efter en hjärtoperation, en hjärtinfarkt eller en kraftig infektion. Risken kan även öka om du fått ett kraftigt slag mot bröstkorgen, men det är ovanligt. Hjärtsäcksinflammation brukar också kallas perikardit.

Symtom

Om du har hjärtsäcksinflammation är det vanligt att

  • du får en skärande smärta till vänster eller mitt i bröstet
  • det gör mer ont när du ligger ner än när du sitter upp
  • det gör mer ont när du andas djupt eller rör på dig
  • du blir andfådd.

När ska jag söka vård?

Om du får andningsbesvär eller ont i bröstet ska du söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefon 1177.

Behandling

Hjärtsäcksinflammation behandlas med smärtlindrande och inflammationshämmande medicin. Det är vanligt att få ligga på sjukhus ungefär ett dygn så att hjärtrytmen kan observeras. Hjärtat brukar undersökas med hjälp av ultraljud. Ibland måste vätska tappas ur hjärtsäcken. Du kan också behöva behandling för det som har orsakat inflammationen om det beror på en annan sjukdom. 

Du bör undvika idrott och tyngre kroppsarbete tills inflammationen läkt men i övrigt kan du leva som vanligt.

Senast uppdaterad:
2015-11-05
Skribent:

Irina Barbici, läkare, specialist i hjärtsjukdomar, Sankt Görans sjukhus, Stockholm.

Redaktör:

Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden