Dupuytrens kontraktur

Skriv ut (ca 1 sida)

Dupuytrens kontraktur, även kallat vikingasjukan, innebär att den bindvävsplatta som finns i handflatan förkortas och blir tjockare, något som sker under lång tid. För de flesta leder inte detta till några påtagliga besvär, men för en del kan ett eller flera fingrar bli böjda och svåra att sträcka helt.

Skriv ut

Om du har Dupyutrens kontraktur har du en förändring i ämnet kollagen som finns i bindväven. Kollagenet ger fasthet och styrka åt kroppens vävnader. Vad det är som orsakar sjukdomen är oklart, men den kan vara ärftlig. Skador och nötning kan vara andra möjliga anledningar.

Dupuytrens kontraktur är vanligast hos män i 50-årsåldern och hos personer som har diabetes eller epilepsi.

Symtom

Symtom

I början kan du få en knuta i handflatan som oftast är hård och ibland kan kännas öm. Om bindvävsplattan efter ett tag blir kortare, syns den som en hård sträng under huden i fingrarnas riktning.

Efter en längre tid kan fingrarna dras ihop och bli böjda, oftast lill- och ringfingret.

Man brukar inte ha ont när man har Dupuytrens kontraktur.

Fäll ihop

Behandling

Behandling

Om du inte har några särskilda besvär, behöver du oftast ingen behandling. Men om du däremot får svårt att använda handen behöver du få behandling. I behandlingen ingår också att träna handen efteråt. 

Operation görs inte om besvären är små, eftersom tillståndet ofta kommer tillbaka och det då är svårare att göra nya behandlingar.

Förutom operation finns en relativt ny behandlingsmetod. Den innebär att du får ett ämne insprutat i handen som löser upp kollagenet. Vid ett återbesök dagen efter sträcker läkaren ut handen. Behandlingen kan behöva upprepas flera gånger med fyra veckors mellanrum.

Fäll ihop

När ska du söka vård?

När ska du söka vård?

De flesta som har Dupuytrens kontraktur behöver inte söka vård. Om du har besvär kan du kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Fäll ihop
Skriv ut (ca 1 sida)
Senast uppdaterad:
2015-04-16
Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Katrin Hint, skolöverläkare, specialist i allmänmedicin och kirurgi, Pysslingens skolor, Stockholm