Undvik onödiga väntetider under sommaren

solnedgång och sandstrand

Se till att du har recept, hjälpmedel, nödvändiga vaccinationer och läkarintyg innan din semester. Fotograf/Illustratör: Jan Kallenberg

Behöver du förlänga ett recept eller läkarintyg, vaccinera dig eller beställa hem hjälpmedel under sommaren? Då är det bra att passa på nu innan semestrarna startar.
Det är också bra att veta hur vården fungerar under sommaren ifall du behöver söka vård, så slipper du vänta i onödan.

Glöm inte förnya dina recept före sommaren

Under semestertider kan det ta längre tid att till exempel förnya ett recept. För att du ska slippa vänta är det bra att förnya sina recept redan nu så att du säkert har det du ska när du behöver det. Vänd dig i första hand till den enhet/läkare som skrivit ut ditt recept.

Läkarintyg och andra intyg

Under semestertid kan öppettiderna i vården vara begränsade. Tänk på att kontakta din vårdgivare så snart som möjligt om du behöver förlänga ett läkarintyg eller är i behov av något annat intyg.

Hjälpmedel och vaccinationer

Detsamma gäller för att beställa hjälpmedel eller vaccinera dig. För att du säkert ska få det du behöver är det bra att planera i god tid.

Om du behöver söka vård under sommaren

Om du mår dåligt eller har skadat dig och inte vet om det räcker med egenvård eller om du bör söka sjukvård – då kan du ringa 1177 eller din vårdcentral. Du får då prata med en erfaren sjuksköterska som kan ge dig medicinska råd. Sjuksköterskan ställer inte diagnos men bedömer ditt vårdbehov och hänvisar rätt i vården.

Din vårdcentral har avtal med en jouröppen mottagning/jourcentral. Dit vänder du dig när vårdcentralen har stängt. Du kan använda tjänsten Hitta vård för att söka fram närmsta vårdcentral eller jourcentral. Du kan också kontakta mottagningen om du loggar in i 1177 vårdguidens e-tjänster.

Om det är risk för allvarliga hälsoproblem om du väntar, ska du uppsöka vård. Vid livshotande tillstånd ring 112.

Välj passande vårdmottagning

Du kan välja att gå till vilken vårdcentral du vill. Det gäller alla vårdcentraler som drivs av Västra Götalandsregionen samt privata vårdcentraler som regionen har avtal med. Om du väljer att gå till en vårdcentral där du inte är listad blir dock besöksavgiften högre – 300 kr. Du kan söka öppenvård var som helst i Sverige.

Mer information

Att söka vård

Symtomguiden

Egenvårdsråd

Välja vårdmottagning

Patientavgifter i Västra Götaland

Ladda ned ditt läkarintyg

Reseråd och vaccinationer

Resa med läkemedel

Publicerad:
2018-05-23
Skribent:

Maria Arup, Koncernstab kommunikation och externa relationer, Västra Götalandsregionen

Redaktör:

Jan Kallenberg, 1177 Vårdguiden, Västra Götalandsregionen