Personliga berättelser

Reportage: Att leva med allergi, Zannas berättelse

Innehållet gäller Västra Götaland

Att leva med allergi och astma innebär många utmaningar. För Zanna Nilsson har det inneburit en ständig vaksamhet och kontroll, av sin egen mat och inte minst dotterns. Fel slags födoämnen kan innebära livsfara för familjen.

Zanna Nilsson står vid en glasvägg.
Zanna tycker att hennes omgivning är ofta oförstående för allergikers behov. Det är mycket som kan begränsa en allergikers vardag. Foto: Emelie Olsson

På köksbordet står kaffe och sojamjölk framdukat. Vanlig komjölk serveras aldrig i den här familjen. På en liten smal hylla står vegetariska kokböcker. 46-åriga Zanna Nilsson är vegetarian sedan tio år tillbaka. Omläggningen av kosten förbättrade hennes tillstånd väsentligt. Zanna har diagnostiserats som multiallergisk.

– Jag tänker inte längre på att jag är allergisk utan att jag helt enkelt har en livsstil där jag inte äter vissa produkter, säger hon.

Besvären försvann efter barnafödsel

– Första gången jag reagerade allergiskt var på Åland och jag var två år gammal. Jag vaknade en morgon och kunde inte se något. Mina ögon var helt igensvullna. Jag fick läggas in på sjukhuset i Mariehamn, berättar Zanna Nilsson.

De allergiska besvären var milda under större delen av Zannas skolgång. Men vid 17-årsåldern fick hon andningsbesvär. Våren med all pollen blev en hemsk årstid för Zanna. En läkare konstaterade att Zanna hade astma. Det blev fler och fler saker som hon inte tålde. Detta gjorde att det blev allt svårare att delta i sociala sammanhang.
– Men när jag fick barn vid 21 års ålder försvann alla mina astmatiska och allergiska besvär. Det varade fram till min 30-årsdag då besvären kom tillbaka igen. Åren fram till 40 blev sedan min värsta period i livet.

Fiskförbud i lunchrummet

Det var många födoämnen som Zanna reagerade allergiskt mot. Under en period tog hon bort så många delar av sin kost att hon till slut fick leva på näringsdryck.
Att Zanna är kraftigt allergisk mot fisk fick hon erfara en dag då en arbetskamrat öppnade sin matlåda invid Zanna. Hon kände sig helt utslagen och groggy enbart av ångorna. Idag råder strikt fiskförbud på Zannas arbetsplats.
Det tar tid att kartlägga alla saker man som allergiker inte tål.
– Det är så många gånger jag har gått ifrån lunchrummet och mått dåligt utan att egentligen förstå varför, påpekar Zanna.

Svåra prövningar

Zanna tycker att hennes omgivning är ofta oförstående för allergikers behov. Allergena födoämnen, parfymer och deodoranter, pälsdjur – allt kan begränsa en allergikers vardag om inte förnuftet och hänsyn får råda.

Zannas arbetskamrater har dock ställt upp till hundra procent och visat förståelse för såväl Zannas allergi som hennes funktionsnedsättning. Hon använder sig av rullstol för sin förflyttning. Bakgrunden är nervskador efter ett stort diskbråck som inte opererades i tid och en skada i nacken.

Även Zannas make har haft otur med sjukdomar de senaste två åren. 2016 har därför varit ett tufft år, något som kanske också har påverkat Zannas mående.
– Förra året var jättestressigt för mig och jag tror att luftrören har blivit känsligare, det räcker med vissa dofter eller ämnen i luften för jag ska reagera. Jag är inne på min sjunde kortisonkur för i år, konstaterar Zanna.

Dottern Hannah fick svår allergi

Ännu svårare allergi och astma har Zannas dotter, 23-åriga Hannah. I flera år ville inte läkarna inse att det var födoämnesallergi som orsakade Hannahs magbesvär. Till sist tålde hon bara fem födoämnen. Fram till 20 års ålder innebar måltider ett hot. Därefter vände det sakta. Fortfarande räcker det med en smula chili eller havre för att hon ska bli jättedålig.

Svårt med anpassning i skolan

Att ha ett superallergiskt barn har krävt mycket med energi. Zanna berättar om all den kamp hon har lagt ned för att Hannah skulle ha en möjlighet att må bra under sin skoltid. Först kändes det lönlöst. Det fanns ingen förståelse eller flexibilitet inom skolans värld. Sedan kom Zanna på att vid varje klagomål presenterade hon också en konkret lösning på hur hänsyn kunde tas till Hannahs svåra allergi. Efter det blev samarbetet med skolan bättre och bättre.

Hemliga gömmor med mat

Förr präglades måltider delvis av rädsla. Men familjen beslutade sig för att inte låta livet bli så begränsat. Det gäller att inte förlora hoppet. Zanna har sakta men säkert fasat in vissa födoämnen i sin kost. Hon har också utfört små hemliga provokationer mot Hannah. Zanna har gömt exempelvis citrus eller nötter som tidigare framkallat allergiska reaktioner hos Hannah. Detta för att se om födoämnena fortfarande skapar reaktioner. Vet man inte om gömmorna kan man heller inte få ett anfall som utlösts psykiskt. Fler och fler maträtter kan nu ställas fram till middagen, till och med ägg.
– Visste allergimottagningen om att Hanna äter ägg hade man nog blivit förskräckta, skrattar Zanna som tillägger att Hannah till och med kan rida idag utan allergiska besvär.

Deltar i Regionklassikern

Zanna menar att familjen har gått igenom så mycket tillsammans. Det har stärkt medlemmarnas sammanhållning. Man tar hand om varandra, försöker vara modiga tillsammans. Man tänjer ibland på gränserna utan att vara dumdristiga. Både Zanna och Hannah har till exempel alltid adrenalinpennor med sig om någon av dem skulle drabbas av en kraftig allergisk reaktion.

Zanna är en kämpe. En envis överlevare. Hon berättar att när det var som svårast tog hon ett livsavgörande beslut – hon skulle starta om sitt liv, behålla de delar av Zanna hon tyckte om och lämna de andra bakom sig. Det har hon mått bra av. Det kanske också var nödvändigt.
Zanna tycker om utmaningar. Hon medverkar bland annat i Regionsklassikern (skidor, simning, löpning/gång, cykel) för anställda inom Västra Götalandsregionen.

Låter sig inte stoppas

Ingen i Zannas familj har någonsin gett upp. Trots svårigheter har man till exempel satsat på att resa. Innan avresa har man dock kollat med flygbolaget exakt vad som ska serveras ombord på planet. När Hannah var som mest allergisk packade familjen en väska med fryst mat till henne. Den fick sedan följa med på flyget. Portionerna har varit precis uträknade efter antalet semesterdagar och antal måltider. De färdiga matlådorna har sedan tagits med till restauranger som har värmt Hannahs mat i mikron. Visst har det varit besvärligt men Zanna har haft en devis hon har hållit sig till.
– Ingenting ska få stoppa oss!

Till toppen av sidan