Egenvårdsråd

Skriv ut (ca 27 sidor)

Blåmärken hos barn

Precis när skadan har inträffat och om blåmärket verkar bli stort kan man försöka kyla ner det skadade området. Då drar blodkärlen ihop sig och blödningen minskar. Kylan minskar även svullnaden kring skadan. Ett blåmärke försvinner vanligen av sig självt efter några dagar.

Läs hela texten om blåmärken hos barn

Bränd av brännässla

Om du blivit bränd av brännässla kan du försöka lindra besvären genom att skölja utslagen under kallt rinnande vatten i några minuter och sedan stryka på kylbalsam eller lokalbedövande salva, Xylocain.

Läs hela texten om bränd av brännässla 

Metkrok i huden

Du kan försöka att själv ta bort kroken. Dra metkroken framåt, så att hela hullingen och lite av kroken syns, och knipsa sedan av den. Dra ut resterna av kroken baklänges. Tvätta såret med tvål och vatten.

Läs hela texten om metkrok i huden

Löparknä

Löpning i nerförsbackar och på sluttande underlag ökar risken för löparknä. Cykelträning och längdskidåkning kan också ge sådana besvär. Löparknä blir vanligtvis bra om du vilar några dagar och sedan tränar mer försiktigt än tidigare.
Läs hela texten om löparknä

Skriv ut

Sammanfattning

Sammanfattning

Här presenteras en rad egenvårdsråd. Med hjälp av dessa tips kan du ofta själv ta hand om ditt hälsoproblem eller lindra självläkande åkommor som vi alla då och då drabbas av i livet. 

Under varje stycke finns länkar till de fullständiga texterna. Vi rekommenderar att du klickar på länken och läser hela artikeln. Då ser du i vilka fall du kan bota dig själv och när du behöver rådfråga vårdpersonal.

Visa mer

Allergi och överkänslighet

Allergi och överkänslighet

Doftöverkänslighet

Om du misstänker att du har doftöverkänslighet kan du försöka undvika produkter, situationer och miljöer som ger dig problem, till exempel avgasrika miljöer, omklädningsrum i badhus, nymålade rum. Informera din omgivning om dina problem. Att motionera och vara ute i naturen kan också hjälpa.
Läs hela texten om doftöverkänslighet

Pollenallergi

Du kan lindra symtomen med receptfria läkemedel. Undvik pollen så gott det går genom att till exempel skölja bort pollen ur håret innan du går och lägger dig och byt kläder när du har varit utomhus. 
Läs hela texten om pollenallergi 

Fäll ihop

Bett och stick

Bett och stick

Fästingbett

Om du hittar en fästing på kroppen ska du ta bort den så fort som möjligt. Risken för att få i sig smittämnen ökar ju längre tid fästingen får sitta kvar. Använd en pincett eller en fästingborttagare. Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut.
Läs hela texten om fästingbett

Geting- och bistick

Om du blivit stucken av ett bi kan det hända att gadden och den giftblåsa som sitter på gadden blir kvar i huden. Då bör du försöka ta bort dem, gadden kan fortsätta att föra in gift i huden någon minut efter sticket, även om insekten har flugit iväg. Det känns ofta bra att kyla stickstället med en isbit invirad i en servett eller handduk, eller med kallt vatten.
Läs hela texten om geting- och bistick

Hund- och kattbett

Om du har fått ett ytligt sår, en rispa, i huden av att en hund eller en katt har nafsat är det viktigt att rengöra såret ordentligt så att det inte blir infekterat. Om du har fått ett djupare bett där tänderna trängt igenom huden bör du kontakta vården eftersom det lätt blir infektion i såret.
Läs hela texten om hund- och kattbett

Loppbett

Försök att inte klia på betten. Det kan förvärra klådan och om huden rivs sönder kan betten bli infekterade. Du kan lindra klådan genom att smörja in med kylbalsam eller badda med kallt vatten eller med en isbit inlindad i en tygbit. Om det kliar mycket kan du stryka på receptfri hydrokortison-kräm.
Läs hela texten om loppbett

Myggbett och knottbett

Undvik att klia på stickstället. Du kan lindra besvären genom smörja in stickstället med kylbalsam, alsolsprit eller alsolgel. Det kan också kännas skönt att badda med kallt vatten eller kyla med en isbit inlindad i en tygbit.
Läs hela texten om myggbett och knottbett

Människobett

Om bettet bara ger märken på huden behöver man inte göra någonting åt det. Om det blir ett ytligt sår behöver det tvättas.
Läs hela texten om människobett

Fäll ihop

Fötter

Fötter

Fotsvamp

Du kan själv behandla fotsvamp med receptfria läkemedel som finns på apotek. Du kan förebygga att få besvär med fotsvamp genom att t ex tvätta fötterna ofta och torka noga även mellan tårna, byta strumpor varje dag, undvika täta skor och gummistövlar samt använda badtofflor i simhallar och omlädningsrum.
Läs hela texten om fotsvamp

Hallux valgus - snedställd stortå

Det brukar räcka med att använda bra skor med gott om utrymme för foten. Ibland kan hallux valgus göra att man får ont i fötterna. Då kan det behövas speciella bandage och hjälpmedel.
Läs hela texten om hallux valgus - snedställd stortå 

Hammartå

Om du inte har så stora besvär kan det hjälpa med ett särskilt inlägg och skor som inte klämmer. Det kan kännas skönt om du badar fötterna i fotbad, smörjer dem med mjukgörande salva och filar ner förhårdnaderna. Ibland kan det vara bra att få hjälp av en fotterapeut.
Läs hela texten om hammartå

Hälsporre

Dina skor ska vara stadiga och sulan ska vara mjuk under hälen. Du kan prova stötdämpande skoinlägg. Avlasta foten redan vid tidiga symtom. Vid svårare besvär kan du behöva personligt utformade inlägg i skorna. Om du har mycket ont kan du prova ett smärtstillande och antiinflammatoriskt läkemedel.
Läs hela texten om hälsporre

Liktornar och förhårdnader

Det viktigaste är att avlasta området där förhårdnader eller liktornar sitter från tryck genom att använda skor som inte trycker mot foten.
Läs hela texten om liktornar och förhårdnader

Mortons sjukdom - ont i framfoten

Bra skor minskar besvären. Skorna ska vara breda och ha stöd för den främre delen av fotvalvet. Speciella skoinlägg, som kallas främre pelott, kan hjälpa till att avlasta främre fotvalvet så att nerverna inte längre ligger i kläm.
Läs hela texten om Mortons sjukdom - ont i framfoten 

Nageltrång

Stoppa ned foten i ett ljummet fotbad för att mjuka upp nageln. Försök därefter att fila försiktigt på den bit av nageln som trycker mot huden så att den bli mindre vass. Om det är möjligt, peta in en liten bit bomulls- eller gasvävskompress, fuktad med vatten, under nagelkanten för att lätta på trycket. Badda med vatten flera gånger om dagen.
Läs hela texten om nageltrång 

Fäll ihop

Hjärna och nervsystem

Hjärna och nervsystem

Huvudvärk

Lindrig till måttlig huvudvärk beror ofta på så kallad spänningshuvudvärk. Den är övergående och lindras genom att till exempel vila, minska stress och oro samt genom att vara fysisk aktiv. Receptfria värktabletter kan tillfälligt användas.Vid svår, nytillkommen eller icke övergående huvudvärk bör man rådfråga vårdpersonal.

Läs hela texten om huvudvärk
Huvudvärk hos barn och tonåringar

Tics

Tics brukar gå över av sig själv. Tics blir ofta värre om de uppmärksammas, därför är det bra att försöka låta bli att reagera på sina egna eller andras tics. Minskad stress och ökad fysisk aktivitet kan vara bra för att motverka tics.
Läs hela texten om tics 

Fäll ihop

Hud och hår

Hud och hår

Akne

Du kan minska besvären genom att t ex undvika feta krämer och oljor samt badda med aknelösning eller massera med aknegel som motverkar att talgkörtlarna täpps till. 
Läs hela texten om akne

Badklåda

Du kan själv lindra klådan med receptfri kortisonkräm eller kylbalsam. För att försöka undvika badklåda kan du duscha, byta badkläder och torka dig noga med en handduk efter badet.
Läs hela texten om badklåda

Bränd av brännässla

Om du blivit bränd av brännässla kan du försöka lindra besvären genom att skölja utslagen under kallt rinnande vatten i några minuter och sedan stryka på kylbalsam eller lokalbedövande salva, Xylocain.
Läs hela texten om bränd av brännässla 

Bränd av manet

Det bästa är att direkt skölja i rikligt med vatten, så att bränntrådarna spolas bort. Använd saltvatten i första hand. Om bränntrådarna inte går att skölja bort kan du prova att skrapa bort dem med ett styvt föremål med inte alltför vassa kanter, till exempel ett kreditkort.
Läs hela texten om bränd av manet 

Bältros

Huden bör hållas ren och du bör undvika att klia på blåsorna. För att lindra klådan kan du duscha svalt, använda kylbalsam eller alsollösning. Mot smärtan kan du använda receptfria läkemedel som innehåller paracetamol, men om dessa inte hjälper kan en läkare skriva ut andra läkemedel.
Läs hela texten om bältros

Böjveckseksem, atopisk dermatit

Om du har en torr och känslig hud som lätt kliar är det viktigt att smörja huden regelbundet med mjukgörande krämer så att klådan blir mindre och gör att hudens skydd är helt. Undvik att ständigt utsätta huden för vatten och kemikalier.

Läs hela texten om böjveckseksem, atopisk dermatit

Eksem

Om du har lindriga besvär kan det hjälpa att använda receptfria läkemedel och undvika det som förvärrar besvären. Mjukgörande krämer eller salvor kan användas för att huden ska få tillbaka fukt och fett som den har förlorat. Ofta behövs också någon form av kortisonkräm eller kortisonsalva för att dämpa inflammationen.
Läs hela texten om eksem

Herpes i munnen

Symtomen går vanligen över av sig själv inom en vecka och kräver ingen behandling. Det finns virushämmande tabletter och salvor att använda om man har svåra besvär eller är infektionskänslig. Det är viktigt att förhindra smitta, genom att t ex undvika pussar vid herpessymtom. 
Läs hela texten om herpes i munnen 

Huvudlöss

Om du har löss ska du kamma igenom håret noggrant och regelbundet, ungefär två till tre gånger i veckan. Men det räcker sällan som enda behandling. Det bästa sättet att bli av med huvudlöss är att kombinera luskamning med någon form av behandlingsmedel.
Läs hela texten om huvudlöss 

Hårsäcksinflammation

Du kan behandla hårsäcksinflammation själv, men den kommer lätt tillbaka om du fortsätter att raka eller vaxa bort håret. Prova att använda klorhexidinlösning, som motverkar bakterier. Du kan använda den en gång om dagen under två veckor när du duschar eller badar.
Läs hela texten om hårsäcksinflammation

Kontakteksem

Tvätta dig mindre ofta på området där du har besvär. En mjukgörande kräm som används ofta och rikligt kan hjälpa huden att bygga upp det naturliga skyddet. Om du har kontakteksem som beror på allergi bör du undvika kontakt med det som framkallar allergin. Ibland kan en receptfri mild kortisonkräm läka eksemet.
Läs hela texten om kontakteksem

Klåda hos barn

Kyla och svalka lindrar klådan. Använd tunna och svala bomullskläder. Ha svalt i sovrummet. Ta av halsband, klocka eller andra metallföremål. Badda med kylbalsam eller prova att ha potatismjöl på huden. Insektsbett eller allergiska utslag lindras med hydrokortisonkräm.. Barn med torr hud bör inte bada eller duscha dagligen. Använda tvättkräm istället för tvål och ha badolja i vattnet.
Läs hela texten om klåda hos barn 

Mjäll

Det kan lindra besvären att undvik starka hårmedel. Ett milt schampo eller mjällschampo kan hjälpa. 
Läs hela texten om mjäll

Mjälleksem

Mjälleksem brukar gå över av sig själv. Många gånger kan eksemet lindras om du luftar huden och är ute i solen. Det kan vara bra att undvika stress eftersom det kan göra eksemet värre.
Läs hela texten om mjälleksem - seborroiskt eksem

Mollusker

Det bästa är att vänta på att molluskerna läker av sig själv, det ger också minst risk för att få ärr. Om barnet börja klia på molluskerna så det blir ett sår, kan du minska risken för att det blir en infektion i såret genom att klippa barnets naglar korta och hålla dem rena.
Läs hela texten om mollusker 

Nagelbandsinfektion

Tvätta med tvål och vatten. Varet töms lättare om du först låter fingret eller tån vara i ljummet vatten i 5-10 minuter. Det brukar kännas bra och kan underlätta läkning om du lägger en kompress fuktad med vatten över nageln och fäster med lite gasbinda.
Läs hela texten om nagelbandsinfektion

Nässelutslag

För att lindra besvären kan du duscha svalt eller smörja in utslagen med till exempel kylbalsam. Mot besvärande klåda kan du också pröva receptfria tabletter som innehåller antihistamin.
Läs hela texten om nässelutslag

Psoriasis

Om du inte har så stora besvär kan det hjälpa att ta ett varmt bad eller basta så att hudflagorna på den fjällande huden faller av. Även salva eller kräm som innehåller till exempel salicylsyra eller karbamid kan göra att man blir av med fläckarna.
Läs hela texten om psoriasis

Självsprickor

Besvären kan lindras av till exempel fotbad och fuktbevarande kräm. Du kan underlätta för sprickorna att läka genom att tejpa ihop sårkanterna med sårtejp. Det finns olika krämer, salvor och specialplåster i både vanliga affärer och på apotek.
Läs hela texten om självsprickor 

Skavsår

Om du har fått sår eller blåsor på fötterna är det bra att tvätta rent med mild tvål och vatten. Undvik att peta hål på en blåsa eftersom den skyddar huden som bildas under. Särskilda skavsårsplåster lindrar, avlastar och underlättar läkning. 
Läs hela texten om skavsår

Skorv och seborroiskt eksem hos barn upp till ett år

Skorv försvinner med tiden. Om det inte är så mycket skorv, och du vill få bort det, kan du smörja in barnets hårbotten på kvällen med barnolja. På morgonen tvättar du hårbotten med ett milt, oparfymerat barnschampo. Efter det gnuggar du hårbotten försiktigt med en handduk för att få bort skorven.
Läs hela texten om skorv och seborroiskt eksem hos barn upp till ett år 

Solskador

Om du har bränt dig i solen är det bra att avstå från att sola några dagar för att låta huden läka. Om huden svider mycket kan du kyla den med kallt vatten, kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion. Om du har sveda eller besvärande soleksem kan du lindra med en receptfri hydrokortison-kräm. 
Läs hela texten om solskador på huden

Svinkoppor - impetigo

Tvätta utslagen noggrant med flytande tvål och vatten både morgon och kväll. Du kan eventuellt tvätta med klorhexidinlösning som finns att köpa på apotek. Klapptorka med engångshandduk. Även om det gör ont är det bra att blöta upp skorporna som bildas på blåsorna, och ta bort dem när du tvättar.
Läs hela texten om svinkoppor - impetigo

Torr hud och klåda

Det är bra att använda dusch- och badolja eller tvättkräm när du tvättar dig. Att dra ner på dusch och bad kan också hjälpa. Du kan även behöva smörja in dig med en lotion eller kräm en eller ett par gånger om dagen.
Läs hela texten om torr hud och klåda 

Vårtor

Hand- och fotvårtor behöver inte behandlas. De försvinner av sig själv. För att skynda på processen kan man använda vårtmedel. Ett ännu snabbare sätt är att frysa bort vårtan med en sprej som finnas att köpa på apoteket. Har du diabetes bör du kontakta vården för att få hjälp med dina vårtor.
Läs hela texten om vårtor

Fäll ihop

Kvinnliga besvär

Kvinnliga besvär

Klimakteriebesvär

Att röra på sig har en positiv inverkan på humöret samtidigt som det ofta minskar svettningar och värmevallningar. Akupunktur eller avslappningsövningar kan i många fall minska besvären med svettningar och värmevallningar.
Läs hela texten om klimakteriebesvär

Klåda i underlivet hos kvinnor

Att tvätta sig för ofta kan orsaka klåda, eftersom att vatten torkar ut slemhinnorna. Man kan använda oparfymerad barnolja i stället för tvål och vatten, den kan både lindra klåda och ge ett bra skydd mot torra slemhinnor. Om man besväras av klåda är det bra att inte använda kläder som sitter åt.
Läs hela texten om klåda i underlivet hos kvinnor

Mensbesvär

Mot mensvärk kan man prova receptfria värkmediciner. Om man har PMS kan det hjälpa med bland annat motion och avslappning. Kraftiga blödningar kan dämpas med receptfria läkemedel.
Läs hela texten om mensbesvär 

Svampinfektion i underlivet

Om man har typiska symtom på svampinfektion kan man behandla sig själv med receptfria medel. När man tvättar sig är det bra att använda intimolja istället för tvål för att minska irritationen i slemhinnorna.
Läs hela texten om svampinfektion i underlivet

Urininkontinens hos kvinnor

Bäckenbottenträning, så kallade knipövningar, hjälper framför allt om man har ansträngningsinkontinens. Blåsträning, att försöka tänja på intervallerna mellan toalettbesöken, hjälper vid trängningsinkontinens. Det är bra att motionera och dricka i lagom mängd. 
Läs hela texten om urininkontinens hos kvinnor

Fäll ihop

Mage och tarm

Mage och tarm

Analfissur - spricka i ändtarmsöppningen

Sprickan kan läka av sig själv inom några veckor. För att lindra smärtan kan det vara skönt att ta ett varmt bad, men undvik att tvätta dig för ofta med tvål och vatten runt ändtarmsöppningen. För att hjälpa sprickan att läka kan du hålla avföringen mjuk. 
Läs hela texten om analfissur - spricka i ändtarmsöppningen

Förstoppning

Ofta blir det bättre om du dricker tillräckligt, äter mat som innehåller fibrer och rör på dig så att tarmarna hålls igång. Att gå på toaletten vid samma tid varje dag kan också hjälpa. Det finns läkemedel som brukar hjälpa mot förstoppning, men om man behöver använda dem under mer än några veckors tid bör man rådgöra med läkare. 

Läs hela texten om förstoppning 
Förstoppning hos barn - vad kan man göra själv?

Gasbesvär

Det kan vara bra att försöka lära sig vilken mat som minskar besvären och fundera över vilka vanor du kan behöva ändra. Att gå på toaletten kan lindra gasbevär eftersom gaser följer med ut när man tömmer tarmen. Ibland kan motion göra att besvären minskar. 
Läs hela texten om gasbesvär

Halsbränna

Tillfällig lindrig halsbränna går ofta över av sig själv. Om du har lindriga besvär kan det hjälpa om du t ex höjer huvudändan på sängen och ligger på den vänstra sidan, undviker mat och dryck som man vet ger besvär, undviker att äta sena måltider, använder receptfria läkemedel mot magsaftreflux tillfälligt.
Läs hela texten om halsbränna - magsaftsreflux

Hemorrojder

Förstoppning ökar besvären för den som har hemmorrojder. Om du har lätt för att få förstoppnning är det bra att undvika sådant som orsakar hård avföring. Fibberrik mat är bra för att undvika förstoppning. Det finns receptfria läkemedel på apotek. Du kan också pröva att trycka tillbaka hemorrojderna, men det ska inte göra ont.
Läs hela texten om hemorrojder

Hicka

Det finns ett antal råd för att bota hicka men det finns inget sätt som är vetenskapligt beprövat. Du kan till exempel prova att dricka kallt vatten eller hålla andan och svälja samtidigt.
Läs hela texten om hicka

Magsjuka

Det viktigaste vid magsjuka är att motverka förluster av vätska och salt så att du inte får vätskebrist. För att kroppen lättare ska kunna behålla vätskan kan du pröva att ta små klunkar i tät följd. Du kan ta hjälp av vätskeersättning som finns på apotek eller blanda själv.
Läs hela texten om magsjuka – diarré och kräkningar
Magsjuka hos små barn - vad kan man göra själv

Springmask

Springmask behandlas med receptfritt läkemedel. För att säkert bli av med springmasken, och få död på äggen, måste du vara extra noggrann med att tvätta dig och hålla rent under behandlingstiden.
Läs hela texten om springmask 

Spädbarnskolik

Det finns inte en metod som hjälper alla barn med spädbarnskolik, men flera olika metoder kan hjälpa en del barn. Det kan till exempel handla om att ge barnet mera lugn och ro, ge barnet en särskild magmassage eller eventuellt utesluta komjölk i kosten.
Läs hela texten om spädbarnskolik - vad kan man göra själv?
Spädbarnskolik 

Turistdiarré

Det är viktigt att dricka mycket för att undvika vätskebrist, speciellt om det är varmt och man har feber. Du kan pröva att dricka vatten, te eller vätskeersättning som innehåller tillskott av salt. Däremot ska du undvika väldigt söta drycker, eftersom dessa kan ge mer diarré. Bäst är att dricka ofta men små mängder åt gången.
Läs hela texten om turistdiarré

Vinterkräksjuka

Det är viktigt att återställa kroppens vätskebalans genom att dricka mycket. Kroppen tar upp vätskan bäst om du dricker lite i taget och ofta. Om du har svårt att dricka kan du ta vatten teskedsvis. När du känner dig bättre kan du börja äta som vanligt igen, men fortsätt att dricka ofta så länge avföringen är lös.
Läs hela texten om vinterkräksjuka (calicivirus)

Åksjuka

Du kan lindra åksjukan genom att t ex vara utvilad inför resan, undviker att äta stora måltider precis före eller under resan och försöka fästa blicken på vägen eller horisonten vid resan. Det finns receptfria läkemedel mot åksjuka som kan köpas på apotek.
Läs hela texten om åksjuka 

Fäll ihop

Manliga besvär

Manliga besvär

Förhudsproblem

Om huden är torr kan du använda en oparfymerad mjukgörande kräm som finns att köpa receptfritt på apotek, eller en olja för att återfukta huden. För att hålla sig ren räcker det att tvätta underlivet en gång om dagen med vatten. Du kan också använda en oparfymerad olja, till exempel barnolja. Tvål kan orsaka hudutslag på penisen, klåda och torr hud. 
Läs hela texten om förhudsproblem
Trång förhud hos pojkar
Förhudsinfektion hos pojkar - balanit

Svårt att få stånd

Det hjälper ofta att prata om besvären om du har en partner. Du kan också försöka ändra dina sexvanor för att se om det hjälper. Tobak och alkohol kan vara en bidragande orsak så det är bra att röka och dricka mindre.
Läs hela texten om svårt att få stånd

Urininkontinens hos män

Vid trängningskontinens kan du minska besvären om du tränar blåsan genom att försöka låta bli att kissa alltför ofta. Att motionera och undvika att dricka för mycket vätskedrivande drycker, som kaffe och te, kan också hjälpa. Hos medelålders män och äldre män är det viktigt med en läkarundersökning för att få reda på om det är en förändring av prostatan som ligger bakom urinläckaget.
Läs hela texten om urininkontinens hos män

Fäll ihop

Mun

Mun

Blåsor och sår i munnen

Vid lindriga besvär kan använda en speciell sorts tandkräm eller munsköljmedel. Ibland kan det behövas behandling med mediciner, dels för att läka såren och blåsorna, dels för att lindra smärtan.
Läs hela texten om blåsor och sår i munnens slemhinna 

Dålig andedräkt

Du kan förebygga dålig andedräkt genom att hålla rent i munnen, till exempel med tandborste, tandtråd och tungskrapa. Att äta och dricka regelbundet är viktigt för salivproduktionen. Det finns salivstimulerande medel och munsköljningsmedel på apotek som kan hjälpa.
Läs hela texten om dålig andedräkt

Höstblåsor

Besvären brukar gå över av sig själv inom en vecka. Mot smärtor i munnen kan du ta vanliga receptfria läkemedel. Med blåsor i munnen brukar det vara lättare att få i sig sådant som är kallt, till exempel kylda drycker eller glass.
Läs hela texten om höstblåsor 

Muntorrhet

Att skölja munnen med vatten är ett enkelt och bra sätt att lindra besvären. Du kan också dricka vatten. När du tuggar ökar salivproduktionen, därför är det bra att äta mat med mycket tuggmotstånd, till exempel råa morötter. Sockerfritt tuggummi kan också hjälpa. På apotek finns bland annat sug- eller halstabletter och munsprej som lindrar besvären.
Läs hela texten om muntorrhet

Torsk hos små barn

För det mesta försvinner torsk av sig själv utan behandling. Om barnet använder napp eller bitleksaker bör de kokas dagligen.En del tycker att det hjälper att behandla torsk genom att pensla på tungan med mineralvatten som innehåller natriumbikarbonat.
Läs hela texten om torsk hos små barn 

Fäll ihop

Muskler, leder och skelett

Muskler, leder och skelett

Artros i knäled

Smärtan kan minska om du motionerar och tränar. Besvären kan också minskas genom att avlasta leden. Det kan du göra genom att stärka benmusklerna. Om du väger för mycket hjälper det att gå ner i vikt.
Läs hela texten om knäledsartros 

Artros i stortån

Ofta kan det hjälpa med en tjock och lite stel sula på skon. Sådana skor gör att leden inte rör sig så mycket när du går och då gör det mindre ont. Du kan hitta skor med kraftiga sulor i en vanlig skoaffär. Om du trots bra skor har besvär kan en ortopedtekniker prova ut eller tillverka en specialsula.
Läs hela texten om artros i stortån

Benhinneinflammation

Du bör vila från den aktivitet som utlöst besvären till dess att du inte längre har ont. Under tiden kan du motionera utan att belasta underbenen lika mycket, till exempel genom att cykla eller simma. Du bör också tänka på att ha stadiga och bra skor. Ibland kan ett ortopediskt inlägg hjälpa.
Läs hela texten om benhinneinflammation

Fibromyalgi

Att röra på sig varje dag är viktigt. Även om det känns jobbigt och gör ont brukar det i längden leda till att mindre värk, och man brukar också känna sig lugnare och sova bättre.
Läs hela texten om fibromyalgi 

Ledvärk

Rörelse och motion är bra för de allra flesta ledsjukdomar, det stärker musklerna och lederna och motverkar övervikt. För de flesta minskar ledvärken i sol och värme.
Läs hela texten om ledvärk 

Löparknä

Löpning i nerförsbackar och på sluttande underlag ökar risken för löparknä. Cykelträning och längdskidåkning kan också ge sådana besvär. Löparknä blir vanligtvis bra om du vilar några dagar och sedan tränar mer försiktigt än tidigare.
Läs hela texten om löparknä

Marschfraktur

Marschfrakturer är vanliga hos personer som tränar mycket, exempelvis långdistanslöpning. Frakturen läker av sig själv oavsett om du använder foten eller inte. Tränar du, kan du fortsätta med det, men inte intensivt. Hålfotsinlägg kan hjälpa när det gör ont, alternativt par stadiga skor som sitter bekvämt.
Läs hela texten om marschfraktur - stressfraktur i foten

Musarm

Använd kortkommandon, använd musen med den andra handen, arbeta med armarna nära kroppen, håll handleden rak, ta ofta små pauser, använd hjälpmedel vid behov, sitt rätt framför bildskärm och tangentbord.
Läs hela texten om musarm 

Använd kortkommandon, använd musen med den andra handen, arbeta med armarna nära kroppen, håll handleden rak, ta små pauser ofta, använda hjälpmedel vid behov, sitt rätt framför bildskärm och tangentbord.

Muskelbristning

En mindre muskelbristning läker oftast på ett par veckor. Du ska låta bli att belasta den skadade muskeln några dagar, men fortsätta att röra den. Det gör att blodcirkulationen i muskeln ökar, och skadan läker fortare. Det är viktigt att du tränar upp muskeln igen innan du börjar med de aktiviteter du höll på med innan bristningen.
Läs hela texten om muskelbristning

Muskelkramp

Krampen går ofta över av sig själv inom några minuter. Du kan försöka få krampen att släppa genom att massera muskeln. Du kan också försiktigt sträcka ut muskeln. Om du har kramp i vaden kan du pröva att böja upp foten och trycka den mot exempelvis sänggaveln.
Läs hela texten om muskelkramp - sendrag

Nackspärr

Värme kan kännas skönt och minska värken. Rörelse är också bra. För att lindra smärtan kan du ta receptfria smärtstillande medel.
Läs hela texten om nackspärr

Ont i hälen

Oftast går besvären över av sig själv även om det kan ta tid. I de allra flesta fall kan räcka med att se över skorna och till exempel försöka avlasta området som gör ont, eller skaffa speciella inlägg. Det kan också vara bra att anpassa eller ändra sin träning. 
Läs hela texten om ont i hälen 

Ont i nacke och axlar

Det är bra att fortsätta att röra sig som vanligt även om det gör ont i nacken och axlarna. Om du vilar för mycket kan det leda till att muskelstyrkan försämras och till att musklernas samordning och balansen i kroppen påverkas. 
Läs hela texten om ont i nacke och axlar 

Ont i ryggen

De flesta ryggbesvär går över av sig själv inom ett par veckor. Det är viktigt att försöka fortsätta med vanliga aktiviteter och röra på dig så mycket du klarar av. Om du har så ont att det svårt att röra dig kan vanliga värktabletter underlätta.
Läs hela texten om ont i ryggen

Schlatters sjukdom

Det första du kan göra är att undvika aktiviteter som gör ont. Om du tränar hårt och får ont kanske du ska pröva en annan sport. Det kan hjälpa med ett speciellt förband som du sätter på knät vid fysisk aktivitet.
Läs hela texten om Schlatters sjukdom 

Slemsäcksinflammation - bursit

Du bör försöka undvika allt tryck på slemsäcken om orsaken till besvären är ett långvarigt tryck. Om orsaken är överbelastning bör du minska belastningen på leden eller senan. Men det är bra att fortsätta röra på leden.
Läs hela texten om slemsäcksinflammation - bursit 

Tennisarmbåge

Tennisarmbåge går oftast över av sig själv, men du kan lindra smärtan på olika sätt. Börja med att avstå från de rörelser som gör ont, ta smärtstillande läkemedel eller använda ett specialbandage för tennisarmbåge.
Läs hela texten om tennisarmbåge 

Träningsvärk

Träningsvärk går över av sig själv. Massage kan ha en lindrande effekt, liksom lättare träning.
Läs hela texten om träningsvärk

Växtvärk

Att massera benen kan lindra samtidigt som barnet blir tröstat av att ha någon hos sig. Värme kan också hjälpa. Ofta känns det skönt med ett par varma strumpor, benvärmare eller en filt runt benen.
Läs hela texten om växtvärk 

Willis-Ekboms sjukdom - restless legs

Lättare motion brukar minska besvären. Massage och avslappning kan också ge lindring, liksom värme eller kyla på fötterna eller benen. Nikotin, alkohol och koffein kan förvärra besvären.
Läs hela texten om Willis-Ekboms sjukdom - restless legs

Fäll ihop

Psykiska besvär

Psykiska besvär

Fobier

Det är bra att prata om hur man känner sig med någon man har förtroende för.
Om man har en fobi är det viktigt att inte undvika det man är rädd för, utan i stället gradvis försöka närma sig det. Motion och avslappning, till exempel övningar i mindfulness kan också göra att rädslan blir lättare att hantera.
Läs hela texten om fobier
Social fobi
Ångest, fobier och tvångstankar hos barn 

Nedstämdhet

Nedstämdhet går nästan alltid över av sig själv, även om det kan ta tid. Det hjälper ofta om du anförtror dig till någon som du litar på när du känner dig nedstämd. Det är lättare att klara av psykiska påfrestningar om du äter bra och sover tillräckligt.
Läs hela texten om nedstämdhet 

Stress

För att klara stressiga perioder behöver man en jämvikt mellan att vara aktiv och att vara i stillhet, mellan vakenhet och sömn, och mellan fysisk aktivitet och vila. Om du känner dig stressad räcker det ofta att försöka slå av på takten och vila lite mer än vanligt. Går det att minska på kraven du själv och omgivningen ställer?
Läs hela texten om stress
Stress hos barn 

Sömnsvårigheter

Regelbunden motion gör ofta att man sover bättre. Det är bra att träna på avslappning och försöka minska stress. Att hålla sovrummet mörkt och svalt kan också hjälpa.
Läs hela texten om sömnsvårigheter 

Ångest - starka känslor av oro

Du kan göra en hel del för att minska ångest. Olika råd fungerar för olika personer. Det viktigaste är att du försöker leva ditt liv som du vill, samtidigt som du övar dig på att tillåta ångesten att finnas där.
Läs hela texten om ångest - starka känslor av oro
Ångest, fobier och tvångstankar hos barn 

Fäll ihop

Infektion

Infektion

Bihåleinflammation

Bihåleinflammation går för det mesta över av sig själv eller genom egenvård, som till exempel att sova med en extra kudde för att minska svullnaden i bihålor och näsa, och att dricka lite mer än vanligt. Det gör slemmet mindre segt.
Läs hela texten om bihåleinflammation

Feber

När man har feber bör man stanna hemma från arbetet eller skolan och låta kroppen vila, men man behöver inte ligga till sängs. Man ska aldrig idrotta när man har feber. Eftersom man svettas mycket när man har feber är det bra att dricka ofta. Om man vill kan man ta receptfria febernedsättande läkemedel.
Läs hela texten om feber

Feber hos barn

Förhudsinfektion hos pojkar

Oftast är infektionen lindrig och det räcker att tvätta av förhuden och förhudsöppningen två till tre gånger om dagen med ljummet vatten. Infektionen brukar då oftast gå över på några dagar. De första gångerna man gör rent kan man ge barnet smärtstillande läkemedel som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil.
Läs hela texten om förhudsinfektion hos pojkar - balanit
Trång förhud hos små pojkar 

Förkylning

Det bästa är att vila kroppen och vänta tills förkylningen läkt ut av sig själv. Ibland kan receptfria näsdroppar eller febernedsättande läkemedel behövas.
Läs hela texten om förkylning 
Förkylning hos barn 

Halsfluss

De flesta halsinfektioner går över av sig själv. Även om du har svårt att svälja bör du försöka dricka. Ofta har kall eller varm dryck en lenande effekt på halsen. Kall mat, som till exempel yoghurt och glass kan också kännas bra.
Läs hela texten om halsfluss

Heshet

Om du är förkyld och hes är det bra att vila rösten så mycket som möjligt. Att viska innebär också en belastning på stämbanden.
Läs hela texten om heshet

Hosta hos barn

För att lindra hostan kan man till exempel se till att barnet dricker ordentligt, det gör slemmet mindre segt och lättare att hosta upp. Näsdroppar och att höja huvudändan på sängen minskar svullnaden i luftvägarna.
Läs hela texten om hosta hos barn 

Influensa

För att lindra besvären kan du vila, dricka mycket, ligga med huvudet högt, ta receptfria smärtstillande och febernedsättande medel. Du kan också använda avsvällande nässprej. Halstabletter kan lindra besvären i halsen tillfälligt. Var noga med att välja rätt sort om du vill använda hostmedicin.
Läs hela texten om influensa

Krupp

Sval luft och att sitta upp kan minska svullnaden i slemhinnan. Om barnet är täppt i näsan kan nässprej göra det lättare att andas. Dryck kan lindra hostan.
Läs hela texten om krupp - vad kan man göra själv?
Krupp 

Luftrörskatarr

För det mesta går sjukdomen över av sig själv inom tre till fyra veckor. Om man dricker mycket blir slemmet lättare att hosta upp. Mot torrhosta kan det hjälpa med hostdämpande medicin när man ska sova. Vila och sov gärna med huvudet högt.
Läs hela texten om luftrörskatarr 
Luftrörskatarr hos barn under 2 år 

Nagelbandsinfektion

Tvätta med tvål och vatten. Varet töms lättare om du först låter fingret eller tån vara i ljummet vatten i 5-10 minuter. Prova sedan att skjuta huden lite åt sidan med en fuktad bomullspinne för att varet lättare ska kunna komma ut. Det brukar kännas bra och kan underlätta läkning om du lägger en kompress fuktad med vatten över nageln och fäster med lite gasbinda.
Läs hela texten om nagelbandsinfektion 

Nästäppa och snuva

Om snuvan och nästäppan gör det svårt att sova kan du pröva att ligga med huvudet högt i sängen. Om du har tjock snuva kan det hjälpa att rensa näsan med koksaltlösning, till exempel innan du går och lägger dig. Om du har nästäppa som orsakats av förkylning finns det avsvällande nässprej som gör att svullnaden i slemhinnorna minskar.
Läs hela texten om nästäppa och snuva

Ont i halsen

Om man har ont i halsen kan det kännas lenande att dricka varmt te, äta glass eller yoghurt. Man kan också pröva halstabletter eller receptfria smärtstillande och febernedsättande medel. Om man är hes är det bra att vila rösten
Läs hela texten om ont i halsen

Fäll ihop

Skador och olycksfall

Skador och olycksfall

Blåmärken hos barn

Precis när skadan har inträffat och om blåmärket verkar bli stort kan man försöka kyla ner det skadade området. Då drar blodkärlen ihop sig och blödningen minskar. Kylan minskar även svullnaden kring skadan. Ett blåmärke försvinner vanligen av sig självt efter några dagar.
Läs hela texten om blåmärken hos barn

Bula i huvudet hos barn

Om man lägger något kallt på bulan så fort som möjligt efter att skadan inträffat drar blodkärlen ihop sig och blödningen och svullnaden minskar.
Läs hela texten om bula i huvudet hos barn

Förgiftning

Kontakta alltid Giftinformationscentralen tel 010-456 67 00 eller ring 112 när det är akut. Framkalla aldrig kräkning utan att först kontakta Giftinformationscentralen. Kräkning behövs sällan utan kan tvärtom förvärra skadan.
Läs hela texten om förgiftning

Klämt finger

Om du bär ringar på det klämda fingret bör du ta av dem så fort som möjligt. Tryck med fingrarna runt klämstället för att stoppa den inre blödningen och hindra att svullnaden blir större. Håll även det skadade fingret högt, helst högre än brösthöjd, för att minska svullnad och smärta.
Läs hela texten om klämt finger

Köldskador

En köldskada bör värmas upp omedelbart, annars kan skadan bli allvarlig. Du ska så fort som möjligt försöka komma inomhus eller i skydd från vind och blåst, och börja en långsam uppvärmning av huden. Det bästa är att värma hud mot hud.
Läs hela texten om köldskador

Lindriga brännskador

Om du omedelbart kyler ner skadan i svalt vatten kan du både lindra smärtan och begränsa skadan.
Läs hela texten om lindriga brännskador

Metkrok i huden

Du kan försöka att själv ta bort kroken. Dra metkroken framåt, så att hela hullingen och lite av kroken syns, och knipsa sedan av den. Dra ut resterna av kroken baklänges. Tvätta såret med tvål och vatten.
Läs hela texten om metkrok i huden

Skrubbsår

Skölj rent såret under kranvatten och tvätta med mild tvål och vatten. Jord, smuts och grus kan du borsta bort med en ren och mjuk tandborste. Det är ofta lättare att borsta under rinnande vatten
Läs hela texten om skrubbsår

Skärsår

Det är viktigt att göra rent såret. Om såret inte är så djupt kan det få blöda en liten stund innan du börjar tvätta eftersom blodet hjälper till att rensa ut smuts. Om det blöder mycket ska du hålla den skadade kroppsdelen högt. Lägg en kompress eller ren tygbit på såret och tryck hårt mot såret ett tag, eller lägg ett tryckförband.
Läs hela texten om skärsår

Små krossår

Om det blöder mycket ska du hålla den skadade kroppsdelen högt. Lägg en kompress eller ren tygbit på såret och tryck hårt mot såret ett tag, eller lägg ett tryckförband. Du kan försöka få ner svullnaden genom att hålla en kylpåse mot skadan.
Läs hela texten om små krossår

Sticksår

Ibland kan det som orsakat sticksåret sitta kvar och det är då viktigt att försöka få ut det. Det är också viktigt att tvätta såret rent från smuts, annars kan såret bli infekterat. Om det blöder mycket ska du hålla den skadade kroppsdelen högt samt lägga en kompress eller ren tygbit och trycka hårt mot såret.
Läs hela texten om sticksår

Stukad fot

För att dämpa svullnaden kan du lägga dig på golvet och ha foten på en stol eller en stor kudde. Du kan försöka minska blödningen genom att linda den skadade kroppsdelen med en elastisk binda.
Läs hela texten om stukad fot

Fäll ihop

Ögon

Ögon

Vagel i ögat

Ofta brukar en vagel försvinna av sig själv. Du kan värma ögonlocket med varmt vatten och massera ögonlocket med lätta fingertoppar. Massera först uppifrån och ned och sedan från sida till sida. Värmen öppnar upp talgkörteln och gör att läkningen går snabbare. 
Läs hela texten om vagel i ögat 

Röda ögon

Lindriga besvär går oftast över av sig själv. Det kan vara bra att undvika till exempel rök, kontaktlinser, ögonsmink och bad i klorerat vatten. Om man känner sig torr i ögonen kan man prova receptfria ögondroppar.
Läs hela texten om röda ögon

Ögoninflammation hos barn

Om barnet har var i ögonen är det bra att torka bort det med mjukt papper. Kasta sedan pappret för att minska smittorisken. Varet kan också torkas bort med ljummet kranvatten.
Läs hela texten om ögoninflammation hos barn 

Fäll ihop

Öron och näsa

Öron och näsa

Hörselgångseksem

Om man har ett lindrigt hörselgångseksem ska man låta bli att klia eftersom det kan irritera örat. Man kan också prova att hålla örat torrt och se om det går över. Man ska inte peta sig i hörselgången med till exempel bomullspinnar.
Läs hela texten om hörselgångseksem 

Näsblod

För att få stopp på blödningen är det bra att sitta upp något framåtlutad, eftersom du kan bli illamående om du får ner blodet i halsen. Samtidigt klämmer du åt runt näsans mjuka delar precis nedanför näsbenet.
Läs hela texten om näsblod 
Näsblod hos barn 

Ont i örat

Om det är öroninflammation som är orsaken läker den oftast ut av sig själv. Det kan kännas lättare att sova om man har en extra kudde under huvudet.
Läs hela texten om ont i örat

Vaxpropp i örat

Du bör inte peta i öronen, varken med ett finger, en handduk eller med en bomullspinne, eftersom det kan skada örat. På apotek finns receptfria medel, till exempel i form av örondroppar och öronsprej. Medlen löser och mjukar upp vaxproppar.
Läs hela texten om vaxpropp i örat 

Öroninflammation

En öroninflammation läker oftast av sig själv. Om det gör ont kan man ta receptfria smärtstillande läkemedel. Det kan också hjälpa att hålla huvudet högt, då minskar svullnaden i näsan och öronen och det gör mindre ont.
Läs hela texten om öroninflammation 

Fäll ihop
Skriv ut (ca 27 sidor)
Publicerad:
2016-05-17
Redaktör:

Redaktionen 1177 Vårdguiden Västra Götalandsregionen.