Ögon, öron, näsa och hals

Röst och tal

Här kan du läsa mer sjukdomar och besvär med röst och tal, till exempel heshet, stamning och afasi.

Innehåll - Röst och tal

Visa innehåll som:
Stamning

Stamning innebär att talet på något sätt stoppas upp trots att du vet vad du ska säga. Stamning går oftast över av sig själv. En logoped kan ge behandling om det behövs.

Heshet

När du är hes låter din röst inte som vanligt. Du kan bli hes när du är förkyld men också om du överansträngt rösten. Ofta går besvären över av sig själv.

Afasi

Afasi innebär att man har språkliga svårigheter efter en hjärnskada, oftast efter en stroke. Man kan till exempel ha svårt att prata och skriva.

Tal- och språksvårigheter hos barn

Barn utvecklar sitt språk i olika takt. Är utvecklingen mycket långsam eller annorlunda kallar man det för språkstörning. En språkstörning kan vara lätt eller mer omfattande och svårigheterna kan röra ett eller flera språkområden.

Röstproblem hos barn

Om ditt barn har fått problem med sin röst kan ni få hjälp av en logoped.

Röstproblem

Om du känner dig trött och ansträngd av att tala, du får ont i halsen och blir hes utan att vara förkyld eller om din röst har blivit svagare kan du få hjälp av en logoped.

Mer på 1177.se

Patientlagen

Patientlagen är en lag som har tagits fram för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få om din vård.

Så fungerar hjärnan

Hjärnan ger oss vår personlighet och våra känslor. Hjärnan gör också att vi har ett medvetande, att vi kan tänka och att vi kan minnas. Det är också hjärnan som styr kroppens funktioner, till exempel våra sinnen och rörelser.

Till toppen av sidan