LEVER, GALLA OCH BUKSPOTTKÖRTEL

Bukspottkörtelinflammation, kronisk

Kronisk bukspottkörtelinflammation innebär att bukspottkörteln har en inflammation som inte går över. Inflammationen beror ofta på att man har druckit mycket alkohol under en längre tid, men kan även bero på andra saker. Det är viktigt att sluta dricka alkohol, oavsett orsak.

Du kan ha haft flera akuta inflammationer i bukspottkörteln innan inflammationen blir kronisk.

Bukspottkörtelinflammation kallas även för pankreatit.

Symtom

Vid kronisk bukspottkörtelinflammation kan du få ett eller flera av följande symtom:

  • Du får ont högt upp i mitten av magen, eller ut mot ryggen mellan skulderbladen. Du kan också ha på båda ställena samtidigt.
  • Du får ofta mer ont när du har druckit alkohol eller ätit.
  • Du går ner i vikt.
  • Du får diarré. Efter ett par månader kan diarrén vara grå och likna gröt, och vara svår att spola ner i toaletten.
  • Du får förhöjda blodsockervärden. Efter ett par år kan det utvecklas till typ 2-diabetes.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du tror att du har kronisk bukspottkörtelinflammation. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp att bedöma symtom.

Om det är bråttom

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har mycket ont. Om det är stängt, sök vård på en akutmottagning.

Behandling

Det går inte att bota kronisk bukspottkörtelinflammation, utan du får behandling mot de besvär du har. De läkemedel du får är följande:

Du kan behöva använda läkemedlen hela livet.

Viktigt att inte dricka alkohol

Det går inte att bota bukspottkörtelns skador som redan finns. Men du kan undvika att den skadas ännu mer genom att inte dricka alkohol. Alkoholen skadar bukspottkörteln. Att sluta dricka alkohol helt och hållet är därför en viktig del i behandlingen. 

Fråga din läkare om du behöver hjälp att sluta dricka. Det finns behandling och stöd att få.

Vad kan jag göra själv?

Det är bra att sluta röka, om du gör det. Fråga din läkare om du behöver hjälp att sluta röka.

Ät mindre av fet mat om du har problem med gallsten.

Vad händer i kroppen?

Genomskärning av matsmältningsorganen med gallgången. Illustration.

Bukspottkörteln ligger i övre delen av magen, bakom magsäcken och framför ryggraden. Den bildar så kallat bukspott, som innehåller enzymer. Bukspottkörteln bildar även insulin, som behövs för att ha en bra blodsockernivå.

Enzymerna behövs för att bryta ner mat, så att kroppen kan ta upp näringen som finns i den. Enzymerna kommer till tarmen genom gallgången.

Läs mer om matsmältningsorganen.

Enzymer bryter ner vävnader

En inflammation börjar med att cellerna i bukspottkörteln skadas och att enzymerna läcker ut ur cellerna. Enzymerna börjar då att bryta ner bukspottkörteln och vävnaden runt omkring. Kroppen reagerar med en inflammation.

Vid en kronisk inflammation skadas cellerna mer och mer

En kronisk inflammation är när bukspottkörteln har varit inflammerad en längre tid, oftast flera år. Fler och fler celler förstörs, vilket leder till att bukspottkörteln fungerar allt sämre. Det gör att kroppen till slut inte kan bryta ner maten du äter.

När bukspottkörteln skadas kan den inte heller tillverka tillräckliga mängder av hormonet insulin. Då stiger halten av blodsocker och du får så småningom typ 2-diabetes.

Det är inte säkert att du har symtom i början när du har kronisk bukspottkörtelinflammation. Symtomen kommer ofta efter ett några år, när bukspottkörteln har stora skador.

Vad beror det på?

Den vanligaste orsaken är att man har druckit mycket alkohol i flera år. Men det verkar även bero på arvsanlaget om bukspottkörteln blir kroniskt inflammerad. För även om du har druckit stora mängder alkohol i flera år är det inte säkert att bukspottkörteln blir kronisk inflammerad.

Forskare har sett att rökning ökar risken. Det gäller särskilt om man även dricker stora mängder alkohol.

Det finns andra saker som kan orsaka kronisk inflammation i bukspottkörteln, även om det är ovanligt. Det kan till exempel vara gallsten, höga blodfetter eller läkemedel.

Ibland går det inte att avgöra vad inflammationen beror på.

Påverka och delta i din vård

Som patient har du enligt patientlagen möjlighet att påverka din vård.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen du får

För att kunna vara delaktig i din vård och ta beslut är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du kan också be att få informationen utskriven för att läsa den i lugn och ro.

Om du inte talar svenska kan du ha rätt att få tolkhjälp. Du kan även ha rätt att få tolkhjälp om du har en hörselnedsättning.

Till toppen av sidan