OM PROVTAGNING FÖR COVID-19 I VÄSTMANLAND

Egenprovtagning för dig som är sjuk

Innehållet gäller Västmanland

Om du är sjuk och misstänker att du har covid-19 kan du boka ett testkit för egenprovtagning. Provet visar om du har covid-19 just nu men kan inte visa om du tidigare har haft covid-19. Du bokar och läser ditt provsvar genom att logga in. Om du har svåra symtom ska du ringa 1177 eller kontakta din vårdcentral.

Vem kan göra egenprovtagning?

 • Du kan lämna prov för covid-19 om du just nu är sjuk och misstänker att du har covid-19. Du behöver ha haft symtom i minst 24 timmar och som längst fyra dagar (man är bara positiv i max sju dygn, säkraste resultatet får man om man provtas inom fyra dygn)

  Läs mer om symtomen för covid-19 här

  I nuläget kan du kan inte boka provtagning för att få reda på om du har haft covid-19 tidigare, så kallat antikroppstest.
 • Du behöver ha BankID eller Freija eID som du identifierar dig med när du loggar in i tjänsten. 

 • Du som inte använt e-tjänsterna tidigare kan läsa mer om hur du loggar in här
 • Både barn och vuxna kan boka test. För barn upp till 13 år kan föräldrar boka test som ombud för barnet. Barn som är 13 år eller äldre behöver ett personligt BankID eller Freija eID för att logga in och boka provtagning själv.
 • Du ska kunna ta provet på dig själv, i näsa och svalg. 
 • Du ska inte besöka apoteken när du är sjuk. Du behöver ett ombud som kan hämta ditt testkit när du bokat från ett apotek.

  Om du är sjuk kan du välja drive- in egenprovtagning i egen bil eller beställa hem din egenprovtagning. Där finns det åtgärder för att förhindra smittspridning. 

Så bokar du ditt prov

 1. Logga in med BankID eller Freija eID och använd tjänsten: 

  Covid-19, egenprovtagning för dig som är sjuk 

  När du loggat in väljer du också om du vill bli kontaktad via SMS eller e-post under inställningar. 

  Om du är osäker på hur du använder tjänsten kan du följa instruktionen på sidan så bokar du egenprovtagning - steg för steg.
 2. Välj om du vill åka till en drive- in plats för egenprovtagning i egen bil, hämta ut testkit på apotek via ombud eller hemleverans. Plats, startdatum, tillgänglighet och öppettider kan variera. Logga in för att se vilka alternativ du har att välja på just nu.  
 3. Om du åker till en provtagningsplats gör du ditt test på plats i egen bil. Om du hämtar ut ditt testkit från ett apotek ska det lämnas tillbaka till samma apotek. Om du har valt hemleverans gör du din egenprovtagning direkt när du får den och lämnar ditt prov till föraren. 
 4. Följ instruktionen som följer med ditt testkit.

  Vid val av apotek: Förvara provet i kylskåp om ditt ombud inte kan lämna in det direkt. 
 5. Du får ett meddelande via sms eller e-post när ditt provsvar finns att läsa. Logga in för att se provsvaret. Beroende på svaret får du instruktioner om vad du behöver göra. Läs mer på sidan: Om ditt provsvar.

 

Medan du väntar på ditt provsvar och vad de olika resultaten betyder

Du hittar information om hur du hittar ditt provsvar och vad de olika resultaten betyder på sidan: Om ditt provsvar

Svar på vanliga frågor om provtagning för dig som är sjuk

Du hittar svar på många frågor om egenprovtagning för dig som är sjuk på sidan Frågor och svar om provtagning för covid-19.

Detta händer med ditt inlämnade prov

 • Ditt prov transporteras från apoteket till ett centralt laboratorium. På labet analyseras ditt prov.
 • Det kan ta olika lång tid att få svar på ditt prov beroende på när det lämnats in till apoteket och när det anländer till laboratoriet för analys. 
 • Efter analys kan du läsa ditt provresultat genom att logga in. Du får ett meddelande via mejl eller sms när ditt svar finns att läsa.

  För att kunna ta emot meddelanden behöver du aktivera funktionen. Det gör du i inställningar när du loggat in.

Provtagning på vårdcentral för riskgrupper

Om du just nu är sjuk och tillhör en riskgrupp eller är äldre än 60 år kan du kontakta din vårdcentral för att få en tid för provtagning. Läs mer om provtagning på vårdcentral på sidan Om provtagning av covid-19 i Västmanland

Till toppen av sidan