ANTIKROPPSTEST FÖR DIG SOM VARIT SJUK TIDIGARE

Hur du bokar antikroppstest mot covid-19

Innehållet gäller Västmanland

Du kan boka ett antikroppstest när du varit frisk i minst 3 veckor. Testet kan visa om du tidigare har varit sjuk i covid-19 och om du utvecklat antikroppar. Antikroppar ger sannolikt ett visst skydd mot att du blir sjuk igen under de närmaste sex månaderna

Vem kan ta ett antikroppstest?

Du kan boka ett antikroppstest om det här stämmer in på dig: 

 • Du är frisk sedan minst 3 veckor (21 dagar) och hade tidigare symtom som kan stämma med covid-19
 • Du är folkbokförd i Västmanland.
 • Du är 16 år eller äldre. 
 • Du behöver ha tillgång till BankID eller Freja eID Plus för att logga in och boka din provtagning. Om du inte använt e-tjänsterna tidigare kan du läsa mer om hur du loggar in här
 • Provtagningen kostar 200 kr och ingår inte i ditt högkostnadsskydd. Om du uteblir från ditt bokade besök utan att avboka det debiteras du 250 kr. Avgiften för provtagningen faktureras. 

Du ska inte ta ett antikroppstest om det här stämmer in på dig: 

 • Du har sedan tidigare haft konstaterad covid-19 genom ett positivt provresultat. 

Om du just nu är sjuk och vill lämna prov för att se om du har covid-19 ska du använda tjänsten Egenprovtagning för dig som är sjuk. Läs mer på sidan Provtagning för sjuka.

Hur du bokar ditt antikroppstest

Du loggar in och väljer Provtagning Covid-19 sedan Ny provtagning - där använder du tjänsten Antikroppstest covid-19 invånare Västmanland för att boka ditt antikroppstest. Kom ihåg att du behöver ha varit frisk i minst 3 veckor för att testet ska kunna visa om du har antikroppar. 

 • Du måste ha BankID eller Freja eID Plus som du identifierar dig med när du loggar in i tjänsten.
 • Tider för antikroppsprovtagning släpps löpande. Beroende på hur kapaciteten ser ut kan utbudet variera mellan olika provtagningsställen. 
 • Du behöver godkänna villkoren för antikroppstestning. Kom ihåg att aktivera meddelandefunktionen när du loggat in. Då får du ett SMS eller mejl när ditt provsvar finns att läsa. 
 • Du hittar adress och tidpunkt för din bokning i inkorgen under Bokade tider. Här kan du också avboka eller omboka din tid.
 • Ta med giltig legitimation när du besöker vården för provtagning.

Antikroppsprovtagning om du inte kan logga in

Om du saknar möjlighet att logga in för att boka provtagning för antikroppar behöver du kontakta din vårdcentral.

Vårdcentralerna behöver prioritera i riskgrupper vid provtagning av antikroppar. Det innebär att du eventuellt inte kommer kunna få en tid för provtagning hos en vårdcentral. 

Om du vill veta mer om hur du gör för att kunna logga in kan du läsa mer på sidan hur du loggar in på 1177.se

Hur du av- eller ombokar din provtagning

Du kan avboka din provtagning fram till tidpunkten för ditt inbokade besök. Avboka gärna så tidigt som möjligt, då är det större chans att din besökstid blir tillgänglig för någon annan. Om du uteblir från din bokade tid utan att avboka debiteras du 250 kr. 

Du hittar din bokade tid i din Inkorg under Bokade tider. Välj din bokning för att avboka eller omboka din tid för antikroppstest.

Hur testet går till

När du bokat ditt antikroppstest besöker du det provtagningsställe som du bokat. Du hittar uppgifter om tidpunkt och adress i din inkorg, under Bokade tider.

Om det finns en självbetjäningsterminal på platsen kan du använda den för att registrera din ankomst. Ta med dig giltig legitimation.

Du får lämna ett blodprov som sedan analyseras. 

Kom ihåg att följa de lokala riktlinjerna som gäller när du besöker vården och de allmänna rekommendationerna för att undvika smitta. 

Om ditt provsvar

Du får vanligtvis ditt provsvar inom två veckor efter att du lämnat ditt prov. När ditt provsvar finns att läsa behöver du logga in på 1177.se. Aktivera aviseringar för att få ett SMS eller mejl när provsvaret finns i din inkorg. 

Se vad de olika provsvaren för antikroppstestet innebär

Om antikroppar

Antikroppar bildas av kroppens immunförsvar och kan visa om en person fått ett helt eller delvis skydd mot covid-19. I dagsläget bedömer Folkhälsomyndigheten att den som har utvecklat antikroppar sannolikt har ett skydd mot återinfektion som varar upp till ett halvår från det att personen har fått sitt testresultat.

Det är viktigt att komma ihåg att prover för antikroppar behöver lämnas minst 3 veckor efter att du blivit frisk. Om du testar dig tidigare är det inte säkert att ditt provresultat är pålitligt. 

Chatta med vården om ditt provsvar

Om du har frågor om ditt provsvar kan du chatta med vården.

Svar på frågor om test för antikroppar mot covid-19

Du hittar en sammanställning med svar på vanliga frågor om antikroppstest i Västmanland på sidan Frågor och svar om antikroppstest.

Om biobankslagen

Ditt blodprov sparas i en så kallad biobank. Prover sparas i biobank famförallt för att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. Du väljer själv om du inte vill att ditt prov ska sparas. 

 

Till toppen av sidan