SKADOR PÅ HÄNDER OCH FÖTTER

Marschfraktur - stressfraktur i foten

Om du belastar kroppen mycket eller tränar väldigt hårt kan det uppstå små sprickor i ett av kroppens ben. De kallas stressfrakturer och uppstår plötsligt efter en längre tids belastning. En vanligt förekommande stressfraktur i ett av de små benen i foten kallas marschfraktur.

När du får en marschfraktur har det bildats en spricka i ett av mellanfotens ben. Det är vanligast att sprickan uppstår i andra eller tredje mellanfotsbenet.

Namnet marschfraktur kommer av att man förr ofta såg sådana skador hos militärer som marscherade långa sträckor.

Marschfrakturer är vanliga hos personer som tränar mycket, exempelvis långdistanslöpning. Om du har benskörhet kan du få en marschfraktur efter en ganska måttlig ansträngning, till exempel av en längre promenad.

Marschfraktur kan göra väldigt ont men den läker utan behandling.

Symtom

Det vanligaste symtomet är att det gör ont i foten när du går. Ibland kan foten svullna. Du kan också ha ont i foten när du vilar.

När ska jag söka vård?

Om du får ont i foten när du går och värken inte går över på några veckor kan du kontakta din vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Behandling

Det finns ingenting du kan göra för att påskynda läkningen. Frakturen läker av sig själv oavsett om du använder foten eller inte. Tränar du kan du fortsätta med det, men inte intensivt. Känn efter och ta det lugnare om du får betydligt mer ont av det du gör. Prova gärna någon annan träningsform under tiden läkningen pågår. Det brukar ta mellan sex och åtta veckor.

Hålfotsinlägg kan hjälpa när det gör ont. De finns att köpa i välsorterade skoaffärer och sportbutiker. Du kan också använda ett par stadiga skor som sitter bekvämt. I enstaka fall kan man lindra smärtan med hjälp av en gipsstövel med klack. Den får du i så fall i samband med att skadan upptäcks, till exempel på akutmottagningen eller på en ortopedmottagning.

Behöver du värktabletter kan du få dem utskrivna av läkare eller köpa själv på exempelvis ett apotek. Du kan använda medel som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon och Panodil. Däremot kan så kallade coxhämmare, eller NSAID, hämma läkningen. Exempel på NSAID är Ipren och Voltaren. Fråga din läkare om du är osäker.

Till toppen av sidan