SKADOR PÅ HÄNDER OCH FÖTTER

Brutet ben i fot och tår hos barn

Barn kan bryta ett ben i mellanfoten eller i tårna om de till exempel faller eller råkar tappa något på foten. Barn som har brutit ben i foten eller tårna får oftast ett förband runt skadan. Ibland behövs också en operation för att lägga de skadade benen tillrätta.

Barn brukar inte få några framtida problem efter ett benbrott i foten eller tårna. Men det kan ta några veckor innan foten känns helt bra och barnet kan vara med på idrottslektioner och andra fysiska aktiviteter igen. 

Symtom

När barnet har skadat foten eller tårna brukar hen ha ont och halta. Svullnader, rodnader eller blåmärken brukar vara vanliga symtom.

Skadan behöver inte innebära att barnet har brutit ett ben i mellanfoten eller tårna. Det kan till exempel handla om en stukning som går över med tiden.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning om barnet har mycket ont och till exempel inte klarar att stödja sin fot och sina tår mot golvet.

Du behöver inte söka vård någon annanstans om det är stängt. Vänta tills vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen öppnar.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får du hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Vad kan jag göra själv?

För att lindra smärtan är det bra om barnet håller foten stilla och undviker att stödja på den.

När barnet skadar mellanfoten eller tårna måste hen ibland sövas under behandlingen. Därför är det viktigt att barnet inte äter något innan. Annars finns en risk att hen kräks under narkosen och att innehållet i magsäcken hamnar i lungorna och orsakar andningsbesvär. Om barnet inte är fastande förlängs väntetiden till dess att läkaren kan göra något.

Trots att barnet ska vara fastande kan du ge receptfritt smärtlindrande läkemedel som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil. Läkemedlen finns i olika former och dosen anpassas efter barnets vikt. Det finns anvisningar på förpackningen. Om du ger barnet tabletter genom munnen ska de sköljas ner enbart med lite vatten.

Svårt att förebygga den här typen av skador

Det är svårt att förebygga benbrott i fot och tår, eftersom sådana skador till exempel lätt kan inträffa när barn av misstag råkar sparka mot ett bordsben eller ett stolsben. 

Läs mer: barnsäkerhet

Undersökningar och utredningar

Barnet får lägga foten på ett särskilt röntgenbord. Sedan tas minst två röntgenbilder.

Läkaren som undersöker barnet känner på foten och tårna för att undersöka var det gör ont och om det är svullet. Barnet får också försöka röra på foten och tårna.

Oftast är det mellanfotens ben som har blivit skadade.  

Foten och tårna undersöks och röntgas

Om läkaren misstänker att skelettet är skadat görs en röntgenundersökning. Då får barnet lägga foten stilla på ett särskilt röntgenbord. Sedan tas minst två röntgenbilder som visar om skelettet är skadat och om det har någon felställning. Därefter bestämmer läkaren vilken behandling som behövs.

Det gör inte ont att ta röntgenbilder. Däremot kan det göra ont när läkaren känner på benet. Som förälder eller närstående kan du vara med under hela undersökningen. Du måste ta på dig ett skyddande förkläde eller gå ut ur rummet när röntgenbilderna tas.

Behandling

De allra flesta skadorna i mellanfoten och tårna läker av sig själva, och oftast räcker det med stadiga skor för att skydda foten. Det är naturligt att barnet inte vill stödja på foten så länge som det gör ont, oftast några dagar till en vecka. Ibland kan barnet behöva ett gipsförband.

Ibland behövs en operation

Vissa benbrott i mellanfot och tår kan behöva läggas till rätta under en operation. Då brukar barnet sövas med narkos efter att hen varit fastande tillräckligt länge så att det inte riskerar att kräkas under narkosen. Det är därför du inte ska ge barnet något att äta eller dricka innan ni åker till sjukhuset, utom möjligtvis smärtlindrande medicin.

En bedövningssalva sätts på huden i armvecket eller på handen. Salvan får verka i ungefär en timme. Därefter sätts en tunn slang in i ett blodkärl, antingen på handen eller i armvecket. Någon gång kan barnet ha så ont att hen behöver smärtlindrande medicin i blodet genast. Då använder inte läkaren bedövningssalva innan, eftersom det tar för lång tid innan den verkar.

När barnet ska sövas sprutas sömnmedel och bedövningsmedel in i den tunna plastslangen. Ibland sövs barnet genom att först andas in sömnmedel genom en andningsmask. Därefter sätts den tunna slangen in i armen så att barnet kan få mer sömnmedel. En förälder eller annan närstående får följa med barnet in i operationssalen och vara med tills hen somnar. En narkosläkare och en sköterska kontrollerar att barnet mår bra och inte har ont under behandlingen.

När barnet är sövt kan läkaren, som vanligen är en ortoped, rätta till felställningen på det skadade stället innan ett stift eventuellt sätts in för att hålla det brutna benet i ett bra läge. Därefter får barnet ett gips.

När operationen är klar körs barnet i sin säng till en så kallad uppvakningsavdelning. Där får barnet ligga tills hen vaknar ordentligt, vilket kan ta upp till ett par timmar. En förälder eller annan anhörig kan sitta bredvid sängen under tiden. En del barn kan må illa efter uppvaknandet.

De inopererade stiften måste tas bort vid ett senare tillfälle. Det gör oftast inte ont, men det går att få bedövning om så önskas.

Tvillingförband

När barnet brutit ben i sina tår kan det vara bra att stabilisera tån med ett så kallat tvillingförband. En kompress läggs mellan tårna innan den skadade tån tejpas ihop med  tån bredvid.

När barnet har kommit hem

När barnet är hemma igen är det bra att ha foten i ett högt läge för att minska svullnaden. Det är inte farligt om barnet stödjer foten, men det brukar göra lite ont.

Barnet kan behöva vara hemma några dagar, beroende på hur pass ont hen har. Om det är svårt att stödja kan kryckor behövas.

Första dagarna kan barnet ha ont och behöva någon form av smärtlindrande medel med paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil.

Kryckor kan fås på vårdcentralen

Barnet kan vanligtvis få kryckor på den vårdcentral ni var i kontakt med första gången. När barnet inte längre behöver gå med kryckorna ska de lämnas tillbaka på närmaste vårdcentral.

Små barn under sex års ålder kan för det mesta inte balansera med kryckor. De kan eventuellt behöva använda en rullator i stället. Den finns att hämta på hjälpmedelscentralen efter remiss från en läkare.

Här kan du läsa om hur det går till att få rörelsehjälpmedel, och söka fram vilka som finns att få där du bor.

Benbrottet läker

Läkningen av det brutna benet i foten eller tån sker genom att det bildas brosk runt benbrottet. I början kan det kännas som en hård knöl, men brosket ombildas inom ett år  till vanlig benvävnad.

Det kan vara jobbigt att ha gips

Barn kan tycka att det är spännande att ha gips under några dagar, men sedan kan det bli jobbigt. Ibland kliar det under gipset och rörligheten hindras.

Förbandet måste skyddas mot vatten

Barn som har gips ska inte bada. Duscha går bra, men gipset måste skyddas mot vatten eftersom det kan luckras upp av vatten. Förband i form av ett plastgips blir inte förstört av vatten, men vätan stannar kvar innanför gipset och det gör att huden inte mår bra. Då finns risk för svampinfektion.

På apotek finns speciella plastskydd som kan användas när barnet duschar. Du kan också använda en tät plastpåse.

Om gipset går sönder

Om gipset går sönder kan det lagas eller bytas. Om det är problem med gipsen bör du ta kontakt det ställe där barnet behandlats.

Vissa kan tycka att det är otäckt att ta bort gipset

En del barn kan tycka det är obehagligt att ta bort gipset. Om det handlar om ett gips som omsluter foten måste gipset sågas upp med en speciell såg. Det gör inte ont, men kan ge en vibrerande känsla och upplevas som lite skrämmande. Mellanfoten och tårna kan kännas ovanligt lätta efter borttagningen av gipset.

När barnet fått gipset eller förbandet borttaget undersöker läkaren om mellanfoten och tårna verkar ha läkt och om det behövs fler återbesök. Läkaren kan vara tvungen att göra en ny röntgenundersökning efter någon vecka för att se om benbrottet fortfarande ligger i ett bra läge.

Barn brukar inte få några framtida besvär av brutna ben i fot och tår. Det kan däremot ta flera veckor innan foten känns helt bra och barnet kan vara med på idrottslektioner och andra fysiska aktiviteter igen.

Vad händer i kroppen?

När barn skadar foten kan det leda till benbrott i mellanfoten eller tårna. Sådana benbrott, så kallade frakturer, kan till exempel inträffa när barnet ramlar eller råkar tappa något mot foten.

I mellanfoten och varje tå finns flera ben, som tillsammans med vristben och hälben bildar ett valv som gör det möjligt för foten att fjädra en aning när du går på den.

Barn får andra skador än vuxna

Både barn och vuxna kan bryta ben i mellanfoten och tårna vid olycksfall. Men det växande barnskelettet och det vuxna, färdiga skelettet får olika typer av skador.

Några skillnader mellan barn och vuxna:

  • Musklerna fäster på skelettet med senor. Hos barn är skelettet mjukare och mer poröst än senan och senfästet. När barn råkar ut för olycksfall går därför inte senan eller muskeln sönder, utan de får oftare en skelettskada än vuxna.
  • På grund av att skelettet är mjukare får barn ibland skador där skelettet inte bryts av som hos vuxna, utan bara böjs. Dessa skador behandlas som vanliga benbrott.
  • Eftersom barn växer är delar i skelettet mjukare och porösare än det övriga skelettet. Här kan barnet få förskjutningar, så kallade epifysiolyser. Även dessa skador behandlas som vanliga benbrott.
  • Barnets skelett förändras när det växer. Därför behöver felställningar efter brott i mellanfot och tår inte alltid läggas till rätta eller opereras. Hos barn rättas felställningar till av dig själva, medan vuxna som har samma felställningar oftast måste behandlas.
  • Läkningen går mycket fortare hos barn än hos vuxna och därför är behandlingstiden kortare.
Till toppen av sidan