SKADOR PÅ HÄNDER OCH FÖTTER

Bruten tå

Du kan bryta benet i en tå om du råkar slå foten mot något hårt eller tappar någonting tungt på den. En bruten tå läker oftast av sig själv.

Du kan gå och stå som vanligt när du brutit tån. Det förvärrar inte skadan, även om det kan göra ont.

Läs mer om benbrott i fot och tår hos barn.

Symtom

En bruten tå kan göra ont, bli svullen och blåfärgad. Du kan ha ont i några veckor, men svullnaden kan vara kvar under längre tid.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning om du tror att du har brutit stortån.

De allra flesta som bryter någon av de andra tårna behöver inte söka vård. Kontakta en vårdcentral om du har mycket ont eller om tån pekar åt fel håll. Det kan vara svårt att se om tån pekar snett om den är mycket svullen. Då kan du behöva undersökas.

Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Vad kan du göra själv?

Det behövs oftast ingen behandling när du har brutit någon annan tå än stortån. Du behöver därför inte söka vård även om tån gör ont eller blir svullen och blå efter en skada. Men du kan behöva lindra smärtan med receptfria smärtstillande läkemedel om du har ont.

De första dagarna kan tån göra ont även när du vilar. När du sitter är det därför bra att ha foten högt placerad för att minska svullnaden och därmed även smärtan. Du kan placera foten högt med hjälp av till exempel en stol.

Det kan göra ont när du går och du bör använda rymliga skor, gärna med en hård sula. Den som går mycket i sitt arbete kan behöva vara sjukskriven några dagar.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Om du behöver hjälpmedel ska du få information om vad som finns och hur du får det.

Till toppen av sidan